Het belang van bestuivers

Als het over bijen gaat, beseffen de meeste mensen niet hoe essentieel ze zijn voor het voortbestaan ​​van diverse ecosystemen. Bijen zijn bestuivers net als vlinders, vogels en vleermuizen. 

De soorten, sommigen beschermd en andere niet, worden door menselijk handelen bedreigd. Dat zorgt voor drastische afname van de  bijenpopulatie.

Dat is de reden voor Directie Natuur Milieu (DNM) om stil te staan ​​op Wereldbijendag op 20 mei. Deze dag dient als bewustworingsdag en zou moeten helpen om de bevoljking te laten weten wat gedaan kan worden om de belangrijke rol van deze bestuivers te ondersteunen, te herstellen en te versterken.

Waarom zijn bestuivers zo belangrijk?

Bijenbestuiving draagt ​​rechtstreeks bij aan de productie van voedsel en het behoud van de biodiversiteit in het algemeen. Bij bestuiving wordt het stuifmeel van de ene bloem naar de andere overgebracht en vindt er bevruchting van de bloem plaats, zodat deze vruchten en groenten met zaden kan produceren voor menselijke en dierlijke consumptie.

Deze zaden zullen weer ontkiemen en nieuwe planten vormen.

Stel je een wereld voor zonder chocolade of koffie. Heel moeilijk toch? Dat is vergelijkbaar met een wereld zonder bestuivers zoals bijen. Bestuivers geven ook een indicatie van een gezonde en evenwichtige natuur. Naast de overvloed aan voedsel en voedingsstoffen, dragen bestuivers ook bij aan medicijnen, de productie van vezels en andere materialen. Bijen produceren ook honing.

Enkele van de bedreigingen en problemen waarmee de bijenpopulaties worden geconfronteerd, zijn het gebruik van niet-biologische pesticiden, ziekten, verlies van leefgebied en te hoge temperaturen als gevolg van klimaatverandering. Al deze bedreigingen worden veroorzaakt door mensen en hebben zeker invloed op de bijenpopulatie.

Hier zijn enkele dingen die burgers kunnen doen om de bijenpopulatie te helpen groeien;

  • Plant meer bomen en bloeiende planten;
  • Koop lokale honing;
  • Vermijd het gebruik van pesticiden in de tuin;
  • Bescherm bijenkasten;
  • Neem contact op met een imker (bijenhouder) voor meer informatie over bijenzorg;
  • Deel informatie zoals deze met de gemeenschap.

Negentig procent van de bomen is afhankelijk van bestuiving. Een enkele bij kan elke keer tussen de 50 en 1000 bloemen bestuiven. Als een groep van 25.000 bijen tien keer op een dag uitgaat om te bestuiven, zullen ze ongeveer 250 miljoen bloemen per dag bestuiven.

DNM dringt er bij iedereen op aan om bijengroepen niet te doden of te ontsmetten, maar contact op te nemen met een bijenhouder die de bijen vangt en deze mee neemt in een speciale container voor hun honingproductie.