A.T.A. bevordert toerisme van hoge waarde met een lage impact

Met toerismecijfers die vorig jaar een recordgroei lieten zien, gaan de inspanningen door om toerisme van grotere waarde te ontwikkelen met minder impact op onder andere onze natuur en het milieu. De Aruba Tourism Authority werkt al geruime tijd aan de implementatie van strategieën voor toerisme van “High Value-Low Impact” en kan zeggen dat dit positieve resultaten oplevert.

Voor het Bureau voor Toerisme blijft hun managementbenadering gericht op duurzaamheid. Hoewel A.T.A. niet de autoriteit is die alle aspecten met betrekking tot duurzaamheid uitvoert, pleit het ervoor en faciliteert het via managementadvies, onderzoek en investeringen.

In dit opzicht ligt de nadruk nu niet alleen op het binnenhalen van meer toeristen, maar ook op waar toeristen geld aan uitgeven tijdens hun verblijf in Aruba, wat er per hotelkamer of vakantieverhuur wordt betaald, en vooral het tevredenheidsniveau van elke toerist. Het valt op dat op al deze gebieden de cijfers positief zijn en verbetering laten zien ten opzichte van het vorige jaar. Dit is geen toeval, maar het resultaat van onderzoek dat A.T.A. vorig jaar heeft uitgevoerd, veranderingen in het management en investeringen om dit doel te bereiken.

In de afgelopen jaren heeft het Bureau voor Toerisme blijven investeren in lokale inspanningen om ons product te verbeteren. Dit omvat initiatieven zoals het “Stimami Sterilisami” project om meer zwerfhonden en -katten op straat te voorkomen, de heropleving van het Bon Bini Festival om meer evenementen voor toeristen te organiseren. Daarnaast, om toerisme duurzamer te maken, zijn er investeringen gedaan in boeken voor scholen, steun voor de Aruba Museum Foundation, Chico Harms Foundation, Go Cultura Foundation, enzovoort. Op sportgebied heeft A.T.A. ook haar toewijding aan het Arubaans Olympisch Comité (COA) laten zien om door te gaan met het voorbereiden en sturen van atleten om ons eiland internationaal te vertegenwoordigen.

Vorig jaar was het primaire marketing- en promotieplan van A.T.A. gebaseerd op de voortzetting van het model van “High Value-Low Impact”, dat zich richt op de kwaliteit van bezoekers in plaats van de kwantiteit. Niche toerisme speelde een cruciale rol in onze focus op het faciliteren van duurzame langetermijnontwikkeling van de bestemming.

Om meer bij te dragen aan deze toewijding, volgens de centrale strategische doelen van A.T.A., werd in 2023 een ‘Niche Framework’ opgesteld om duurzame ontwikkeling verder te prioriteren. Daarnaast heeft A.T.A. verschillende studies uitgevoerd ter ondersteuning van duurzaam toerisme, zoals de Visa Credit Card Study, initieerde studies over Draagvermogen, inclusief het bijwerken van de inventaris van Short Term Vacation Rentals, Events Roadmap, Luxury Cruise Line, Visitor Sentiment.

Op het niveau van productontwikkeling neemt A.T.A. niet alleen deel aan verschillende commissies, geeft advies en helpt bij de ontwikkeling, maar leidt en/of participeert ook financieel in projecten om ontwikkeling te stimuleren in lijn met het model van “hoge waarde met lage impact”. Voorbeelden hiervan zijn de Aruba Hospitality and Security Foundation, Aruba Excellence Foundation, Visitor Center San Nicolas, de Ban Serio-campagnes, ontwikkelingen bij Ayo Rock Formation, recycling initiatieven, herstel van paden bij Hooiberg, boei plaatsing, introductie van Mountain Bike Trails, uitgebreide upgrades naar Seroe Colorado evenals Mangel Halto, nauwe samenwerking met de Aruba Conservation Foundation, en nog veel meer.