Tisa LaSorte (AHATA): Meer transparantie nodig in toeristenbelasting plan

Tijdens discussies over een mogelijke verhoging van toeristenbelastingen in Aruba, uitte Tisa LaSorte, CEO van de Aruba Hotel & Tourism Association (AHATA), haar bezorgdheid over het ontbreken van een overgangsfase bij de invoering van de nieuwe tarieven voor bezoekers.

Deze verhoging is een voorstel dat de regering aan het parlement heeft voorgelegd in het wetsontwerp om de RWZI, de rioolwaterzuiveringsinstallatie, te privatiseren, met als doel een nieuwe faciliteit te bouwen en de exploitatie en het onderhoud ervan te financieren.

LaSorte gaf aan dat het cruciaal is om een overgangsperiode te bieden om toeristen adequaat te informeren over eventuele veranderingen in kosten, vooral voor degenen die hun vakanties al hebben geboekt en een vast budget hebben.

Volgens LaSorte kan de invoering van een nieuwe belasting een negatieve invloed hebben als deze niet ruim van tevoren duidelijk wordt gecommuniceerd naar toeristen en bedrijven in de sector. In haar verklaring merkte ze op dat de benadering ongemak zou kunnen veroorzaken voor bezoekers en hotel operaties.

Wat betreft de interactie tussen AHATA en de overheid, gaf LaSorte aan dat de vereniging gesprekken heeft gevoerd met Utilities NV, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de nieuwe NV die het rioleringssysteem en de waterzuiveringsinstallaties (RWZI) zal beheren, maar niet rechtstreeks met de overheid. Hoewel er een dialoog was met de Minister van Natuur over de plannen en de mogelijke kostenimplicaties, ontving AHATA geen volledige details over de uitgaven en de rechtvaardiging voor de nieuwe belasting.

LaSorte benadrukte de noodzaak om ook de Minister van Infrastructuur te betrekken, verantwoordelijk voor het Ministerie van Openbare Werken (DOW), om een beter begrip te krijgen van de bestaande infrastructuur en hoe belasting beslissingen van invloed kunnen zijn op de toerismesector en reizigers.