Fysiotherapeuten: ‘Covid-19 patiënten moeten blijven bewegen’

De internationale Wereld Fysiotherapie Dag op 8 september stond dit jaar in het teken van Covid-19 en de rol van fysiotherapie daarin. Patiënten die lijden aan het coronavirus krijgen het advies om, voor zover dat kan, te blijven bewegen.

De hele maand september staat in het teken van fysiotherapie en de belangrijke rol die het heeft in onze gemeenschap en in het bijzonder bij de behandeling van Covid-19. Ernstig zieke patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen met Covid-19 en vervolgens na verbetering van hun gezondheidssituatie naar huis kunnen, hebben baat bij onder meer fysiotherapie als vervolgbehandeling. Deze therapie kan patiënten helpen bij het loskrijgen van slijm, het vergemakkelijken van de ademhaling en het opbouwen van kracht en energie.

De fysiotherapeut is een expert op het gebied van beweging en oefeningen en kan patiënten begeleiden bij het samenstellen van een oefenschema om de gezondheid te verbeteren. “Oefeningen zijn een essentieel onderdeel van het herstelproces.” Wel is belangrijk om de oefeningen langzaam op te bouwen. “Begin met gemakkelijke oefeningen zoals opstaan uit een stoel, korte afstanden lopen en op de tenen en hielen staan.” Het is beter om de oefeningen verschillende malen per dag te herhalen dan een keer heel lang, zo is het advies.