Ruim 150 miljoen aan salarissubsidie

De regering heeft, met financiële steun van Nederland, tot nu toe 152,4 miljoen florin aan salarissubsidie overgemaakt aan bedrijven. In de loop van de vier maanden dat het steunprogramma nu loopt, is het aantal bedrijven dat er gebruik van maakt afgenomen.

In mei van dit jaar konden bedrijven voor de eerste keer salarissubsidie aanvragen. Daar maakten 1661 bedrijven gebruik van, die samen 44,4 miljoen florin kregen voor 25714 werknemers. In juni vroegen 1634 bedrijven de steun aan voor 22387 werknemers. Zij verdeelden met elkaar 40,1 miljoen florin. In juli daalde het aantal aanvragen naar 1470, voor een bedrag van 35 miljoen florin. Van dat geld werden de banen van 21335 mensen gered. 

Minister Xiomara Ruiz-Maduro van Economische Zaken, Financiën en Cultuur maakte begin deze week bekend dat in augustus 1493 bedrijven salarissubsidie hebben aangevraagd. Dat zijn er iets meer dan in juli, maar het ging om minder werknemers, namelijk 20434, waarvoor bij elkaar een bedrag van 32,9 miljoen florin ter beschikking werd gesteld. 

Of het programma wordt voortgezet hangt af van de beslissing van de regering. Vrijdag is er een vergadering van de Rijksministerraad, waarin de steun aan de Caribische landen wordt besproken. De financiële steun aan Aruba wordt alleen voortgezet als het land instemt met strenge voorwaarden, waaronder de instelling bij Rijkswet van een toezichthoudend orgaan. Zonder de steun van Nederland, zit Aruba half september zonder geld.