Kinderboekenfestival van start

Het Kinderboekenfestival is begonnen. Vanwege de coronacrisis worden de meeste activiteiten in digitale vorm aangeboden.

De Nationale Bibliotheek heeft aangekondigd dat het Kinderboeken Festival dit jaar digitale content aanbiedt. Naast de al eerder aangekondigde content die via televisielivestreams en YouTube beschikbaar komt, biedt Biblioteca Nacional Aruba dit jaar ook voor het eerst, als pilot, materiaal aan dat geschikt is voor digiborden, voor gebruik in de klas.

De ‘lessen’ bestaan dit jaar uit de verhalen die in het tweetalige KBF-geschenkboek Ora Ubao / Schelpeneiland staan, aangevuld met onder meer auteursinformatie. Hier en daar zijn de ‘lessen’ ook aangevuld met extra informatie, audiovisueel materiaal, en (gelinkte) bronnen om verder op onderzoek uit te gaan.

Op deze manier kan de leerkracht bijvoorbeeld met de hele klas samen een verhaal uit het KBF-boek lezen, voorleesbeurten geven, of het bord gebruiken als terwijl je als leerkracht zelf voorleest. Ook is er een ‘kamishibai’-versie beschikbaar, waarin alle illustraties die in het boek voorkomen (gemaakt door Elvis Tromp), beeldvullend en zonder tekst beschikbaar zijn.

De opening van het Boekenfestival was vrijdagavond te zien op televisie en via internet. Het programma bestond uit een welkomstwoord door de directeur van de bibliotheek, Astrid Britten en speeches van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Duurzame Ontwikkeling, Armando Lampe en de coördinator van het project, Yosmar Maduro-Sneek.

Tevens was een interview te zien met de illustrator / schilder van het nieuwe kinderboek ‘Ora Ubao’, Elvis Tromp, gevolgd door een interview met een van de muzikanten die het lied van het festival produceerden, Sergio Silva, en met zanger Ambar Silva. Er was ook een muzikale uitvoering van het festivallied ‘Habri un mundo …’.

Kinderen die willen deelnemen aan een van de wedstrijden in het kader van de leesweek, kunnen meer informatie vinden op de website van de bibliotheek. Komende week kunnen scholen de presentaties van deelnemende auteurs en illustrator bekijken. Ze zijn te volgen op de website van de bibliotheek of het YouTube-kanaal, en aanvullende informatie is te vinden op de Facebook pagina van de bibliotheek.