Veroordeling wegens onbewezen beschuldigingen

Het gerecht in Eerste Aanleg heeft een verzoek tot rectificatie toegewezen. De zaak was aangespannen door een medewerkster van Fondo di Asistencia Social di Emergencia’ (Fase), die werd beschuldigd van corruptie.

Eiseres is projectleider bij Fase en werd door gedaagde via sociale media meerdere malen beschuldigd van corruptie, het stelen van FASE-gelden en van het delen van die gelden met collega’s. De vorderingen van eiseres werden toegewezen, omdat gedaagde over geen enkel bewijsmiddel beschikte om deze verdachtmakingen te kunnen staven. De rechter meende dat de vorderingen daarom niet ongegrond of onrechtmatig zijn.

Gedaagde moet de gewraakte berichten verwijderen en een rectificatie plaatsen met als tekst: “Ondergetekende heeft in de maand augustus 2020 en september 2020 verschillende malen de projectleider bij Fondo di Asistencia Social di Emergencia (FASE) op de facebookpagina’s van onder meer Anti Corruption Aruba, FaseHelpdesk, W.E.B. Aruba N.V. en Koningkrijk.nu beschuldigd van corruptie. Ondergetekende beschikt over geen enkel bewijsmiddel beschikte om deze verdachtmakingen te kunnen staven.”
Gedaagde moet de uitlatingen verwijderen en een rectificatieverklaring afleggen op straffe van dwangsommen tot maximaal 50.000 florin of zeven dagen gevangenisstraf.