Geen geld voor salarissen Serlimar

De directeur van afvalbedrijf Servicio di Limpiesa di Aruba (Serlimar), Anko Koopmans, heeft in een interne memo laten weten dat er geen geld meer is. ,,Als er niets verandert, kunnen we niet aan de betalingsverplichtingen ten aanzien van de salarissen over november voldoen.”

Eerder dit jaar verleende de rechtbank surseance van betaling aan Serlimar. Sinds de omzetting van de overheidsdienst voor het ophalen van huishoudelijk afval en het beheer van de dump Parkietenbos in Serlimar sui generis, draait de geprivatiseerde organisatie slecht.

De overheid paste jaarlijks vele miljoenen bij, terwijl Serlimar niet bij machte bleek de verplichte bijdrage van haar klanten te innen. Nu, bijna een half jaar later is de situatie niet verbeterd en lijkt er geen perspectief op overleving. Uit een betaaloverzicht van Directie Financiën blijkt dat het Land alle rekeningen aan Serlimar heeft betaald. Voor dit jaar gaat het tot nu toe over een bedrag van 17,3 miljoen florin, van de 21,6 miljoen die is overeengekomen voor het hele jaar. Omdat de directie van Serlimar begin dit jaar al zag aankomen dat het bedrijf geld tekort zou komen, stemde het Parlement in om de vuilnisophaler 6,5 miljoen florin extra toe te
kennen.

Volgens Ruiz-Maduro gaat dat vooralsnog niet door, omdat daarvoor een begrotingswijziging nodig is.
Het onderwerp komt ongetwijfeld aan de orde tijdens de behandeling van de suppletoire begroting, waar de Staten van Aruba vandaag aan begonnen zijn. De Parlementariers zullen geneigd zijn ruimhartig te zijn richting de nationale vuilnisophaler, maar moeten dan ook beslissen waar ze de benodigde 6,5 miljoen florin weghalen.