Laatste loodjes onderhandelingen steunpakket

Ik kan met tevredenheid aankondigen dat wij bijna klaar zijn. Sinds de laatste update aan de Staten, hebben we in de onderhandelingen vier belangrijke veranderingen bereikt. Daarmee is de autonomie van ons land gered en is vastgesteld dat het nieuwe toezichtsorgaan alleen in overleg met de regering mag handelen.”

Dat verklaarde minister-president Evelyn Wever-Croes vanmorgen. Ze sprak over belangrijke successen. ,,Als regering vinden we nu dat we akkoord kunnen gaan met de voorwaarden. Dan kunnen we geld lenen tegen nul
procent rente en daarmee ons land weer op gang brengen.”

Eerder vanmorgen heeft de premier het Parlement ingelicht over de jongste ontwikkelingen. ,,We moeten de salarissen van de ambtenaren betalen, de loonsubsidie en de FASE-uitkering aan mensen die hun baan kwijt zijn. Ook heeft minister Xiomara Maduro een fiscaal pakket aangekondigd. Desondanks wil de regering niet akkoord gaan met de voorwaarden, zonder daar eerst het Parlement over te raadplegen.” Tijdens de maandenlange onderhandelingen is rekening gehouden met de bedenkingen van de Statenleden en de suggesties van de sociale partners. In juli leek een akkoord binnen handbereik, maar kwamen er aanvullende eisen, zoals de Rijkswet Financieel Toezicht (RFT). Het Parlement besloot dat Aruba dat niet kon accepteren. Na stevige onderhandelingen werd een vorm van financieel toezicht overeengekomen, gebaseerd op de afspraken die eind 2018 waren gemaakt.

Een andere aanpassing is in het landspakket. De afspraak is nu dat dit pakket niet in de vorm van een wet, maar als onderlinge regeling wordt gegoten. Dat maakt de afspraken flexibeler, omdat de minister-president mag bepalen welke maatregelen prioriteit krijgen.

Wever-Croes vertelde dat het laatste concept met de nieuwe afspraken nog niet klaar is, vermoedelijk omdat Nederland eerst het akkoord met Curaçao wilde afronden. Nu dat getekend is, verwacht ze de definitieve tekst op korte termijn. ,,Zodra die binnen is, deel ik de inhoud met de Staten.”