Aantallen passagiers driekwart minder

Luchthaven Reina Beatrix heeft in oktober meer passagiers verwerkt dan in september van dit jaar. Toch vertrokken slechts een kwart van de reizigers ten opzichte van een jaar geleden. In oktober, de eerste maand van het winterseizoen 2020, reisden 22.758 betalende passagiers, oftewel Revenue Generating Passangers ( RGP’s ), vanaf de Arubaanse luchthaven naar elders. Dit was 35 procent meer dan een maand eerder, maar 75 procent minder dan een jaar eerder.
Van deze reizigers vertrokken er 20.812 naar de verenigde Staten, 1487 naar Europa en 381 naar de Nederlandse Antillen. Deze laatste bestemming was alleen toegankelijk voor essentiële reizen. Sinds kort zijn de grenzen weer open voor alle reizigers. Met repatriëringsvluchten zijn in oktober 78 passagiers naar bestemmingen in Latijns Amerika en het Caribische gebied gereisd. De cijfers over oktober 2020 zijn 14,5 procent lager dan wat was voorspeld voor deze maand. In vergelijking met 2019 is sprake van een bescheiden herstel voor de airport van 25 procent.
De Amerikaanse vliegtuigen die vorige maand naar Aruba kwamen waren gemiddeld voor 52 procent gevuld. Voor Europese toestellen bleef de gemiddelde load factor op 38 procent steken. De luchthaven verwerkte gemiddeld tien vliegtuigen per dag, een daling met ongeveer 33 toestellen ten opzichte van vorig jaar oktober.
Aruba Airport Authority (AAA) verwacht in november ongeveer 48.000 vertrekkende passagiers. Dat zou een herstel van 49 procent betekenen ten opzichte van november 2019. Deze inschatting kan nog worden beïnvloed als gevolg van reisbeperkingen gerelateerd aan de coronapandemie.
,,Het winterseizoen 2020/2021 begon met minder passagiers dan ingeschat. We hopen dat november en december dichter bij de verwachtingen uitkomen. Daarvoor is wel nodig dat de airlines de gepande vluchten laten doorgaan,” zei de ceo van AAA, Joost Meijs. Hij verwacht op basis van de nieuwste cijfers dat de luchthaven het jaar afsluit met 35 tot 40 procent van de passagiersaantallen van vorig jaar.