Timeshare industrie redding voor Aruba

De eigenaren van Vacation Ownership (VO), oftewel timeshares, waren de laatste die na de lock-down in maart vertrokken en de eersten die terugkwamen toen de grenzen weer open gingen. Volgens de Aruba Timeshare Association (Atsa) blijkt eens te meer de enorme waarde van deze bedrijfstak voor Aruba.
Atsa merkt op dat geen enkele bezoeker het virus op het eiland heeft opgelopen, dankzij de uitstekende strategieën van de hotels en resorts en de implementatie van de HH-code, de verplichte Health & Happiness-certificering van het eiland. Deze werd ingesteld door Aruba Tourism Authority (Ata) en geadopteerd door de leden van Atsa. ,, Toen Aruba zijn eerste gasten ontving, was onmiddellijke dank verschuldigd aan de VO-eigenaren, die tot de laatsten behoorden die vertrokken toen de pandemie begon en onder de eersten waren die terugkeerden. Hiermee werd opnieuw bewezen dat de VO-industrie van Aruba buitengewoon veerkrachtig is. Het is goed om te onthouden dat de VO-industrie van Aruba een uitzonderlijke economische motor voor het eiland is, en al meer dan vier decennia in veel opzichten heeft bijgedragen aan het totale toeristisch product”, aldus Atsa.
De economische waarde van de Arubaanse VO-industrie werd in 2017 conservatief geraamd op 530 miljoen dollar. Dit kwam overeen met naar schatting een derde van de bruto-inkomsten uit het toerisme en bijna twintig procent van het nominale BBP dat voor dat jaar wordt verwacht, oftewel een vijfde van het Arubaanse BBP.
In termen van geld genereert de Arubaanse VO-industrie directe en indirecte inkomsten, de eerste gemeten op basis van lopende rekening en bestemmingsuitgaven, geschat op 274 miljoen dollar, terwijl de tweede wordt gemeten op basis van zakelijke uitgaven en investeringen, geschat op 191 miljoen dollar.
VO-eigenaren hebben volgens Atse de hoogtepunten van Aruba al vele malen eerder gezien, en verlangen er gewoon naar om ongestoord onder hun favoriete palapa in de schaduw te zitten en een praatje te maken met hun vrienden. ,,Hun gedrag leidt daardoor tot relatief weinig druk op de rest van Aruba. Economen zijn het erover eens dat de VO-eigenaren ook de ruggengraat vormen van de Arubaanse luchtbrug, omdat ze het liefst in het weekend reizen. Weekendvluchten met hoge opbrengst helpen de luchtvaartmaatschappijen om de midweekvluchten op hun plaats te houden”, licht Atsa toe.
VO-units vertegenwoordigen meer dan veertig procent van Aruba’s totale kamerinventaris. De zestien VO-resorts van het eiland exploiteren ongeveer 3.712 eenheden. In 2017 verbleven 299.909 bezoekers, wat neerkomt op 28 procent van het totale aantal bezoekers, in een van de VO-resorts. Het succes van de VO-eigendommen van het eiland wordt weerspiegeld in hun gemiddelde bezettingsgraad, die in 2018 werd gemeten op 85 procent. Het profiel van de VO-eigenaren is economisch solide, negentig procent van de eigenaren is babyboomer en zeventig procent geniet een gezinsinkomen van meer dan 90.000 dollar. De meesten van hen, 46,1 procent, heeft de timeshare vóór 2003 gekocht. Dit betekent dat hun gehechtheid aan het eiland diepgeworteld en duurzaam is.
De totale groepsuitgaven voor timesharing, met een gemiddelde van 3,25 personen per groep, bedragen gemiddeld 3.723,56, dollar.