Onrust in het ziekenhuis

,,We zijn niet tegen veranderingen, maar hier kunnen we niet in meegaan. Er is geen plan, geen beleidsplan.”
Gina Maduro, voorzitter van de vakbond voor verplegend personeel, ABV, noemde tijdens een persconferentie een aantal maatregelen die zijn aangekondigd door de nieuwe directeur Jacco Vroegop, waar de vakbond zich niet in kan vinden. Volgens Maduro handelt de directeur, die sinds 1 oktober de leiding heeft over het Horacio Oduber Hospital (HOH), op eigen houtje. ,,Een voorbeeld: de hoofden van de clustermanagers, moeten opnieuw solliciteren naar hun functie. Dat kan natuurlijk niet zonder een goed plan.”
De voorzitter van ABV meent dat Vroegop een loopje neemt met de geldende arbeidswetgeving en de afspraken in het kader van de cao schendt. ,,Dit soort ingrijpende veranderingen kunnen alleen na overleg met de betrokken partijen, in dit geval de vakbond. Bovendien is het zo dat we werken op basis van een formatieplan dat van tevoren wordt goedgekeurd voor het volgende jaar en niet achteraf.”
Dat de nieuwe directeur met de botte bijl regeert, illustreert ze met het voorbeeld van een collega die al negentien jaar in het ziekenhuis werkt. ,,Die is lang ziek geweest. Terug op het werk bleek dat de werkplek van deze persoon was leeggeruimd. Tijdens een gesprek hierover zei de directeur dat de werknemer was overgeplaatst naar een andere afdeling. Zo gaan we hier niet met elkaar om.” Omdat Maduro signaleert dat er een sfeer van intimidatie en angst aan het ontstaan is, heeft ze een brief met alle grieven gestuurd naar de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht.