Geredde zeeschildpad vrijgelaten

Wie kent niet de rood-witte afzettingen die op het strand de nesten van zeeschildpadden markeren. Vrijwilligers van Turtugaruba patrouilleren langs de stranden en beschermen zo de nesten. De stichting wordt ook gewaarschuwd als er schildpadden in de problemen zijn gekomen. De afgelopen maand nog en dat leidde tot een bijzonder verhaal.
Op 7 oktober jl. krijgt Turtugaruba een telefoontje van Ocean Faith Watersports. Buiten op zee hebben die een zeeschildpad gevonden die er niet goed aan toe is en brengen het dier op Palm Beach aan land. Edith en Richard van der Wal van Turtugaruba gaan daar snel heen.
Het gaat om een grote Green turtle, zij is meer dood dan levend. Zij heeft een groot gezwel aan haar rechter voorflipper en ziet er verder ook opgeblazen uit.
Ook blijkt dat ze niet onder water kan duiken door een luchtbel in haar lichaam. Green turtles eten zeegras, dat op de bodem van de zee groeit. Het is dus een groot probleem dat zij blijft drijven en niet naar de bodem kan zwemmen.

Een groepje mensen (de staf van Veterinaire Kliniek Wayaca, Shjunam Carolina en familie, Turtugaruba, FPNA) spant zich in om de zeeschildpad, die inmiddels de naam Shelly-Ann heeft gekregen, weer in een betere conditie te krijgen.
Aanvankelijk wil zij niet eten. Met veel geduld wordt zij met een sonde gevoed.
Haar conditie verbetert geleidelijk en na drie weken verwijdert dierenarts Stephany Wever de tumor succesvol in een twee en half uur durende operatie. Ook is het in de afgelopen weken gelukt om een deel van de grote lucht bubbel uit haar lichaam weg te zuigen…zal ze nu beter onder water kunnen duiken?
Dat wordt getest in een vouwzwembad in de zee. Om de paar dagen proberen… dat betekent wel steeds Shelly Ann voorzichtig in en uit het water dragen op een brancard. Maar het zwemmen gaat steeds beter. Ook begint ze zelf te eten, een teken dat ze zich goed voelt.
De wond op haar rechter flipper geneest goed en op haar linker flipper krijgt zij een tag met een nummer: WC13666. Mocht Shelly-Ann in de toekomst door mensen op zee gezien worden, dan dit nummer graag doorgeven aan Turtugaruba (turtle hotline +297 5929393).
En dan is het zover op 4 november, precies vier weken nadat ze gekomen is, wordt Shelly Ann voor de laatste keer op de brancard getild en naar het strand gebracht.
Nu moet ze het verder zelf doen. Een beetje aarzelend kruipt ze van de brancard. Sinds ze als hatchling uit het nest kwam heeft zij alleen maar in zee gezwommen, misschien wel 25 jaar.
Ze bereikt de zee en duikt weg in het diepe water.
Good luck, Shelly-Ann