Regering tevreden over ontwikkeling Covid-19

Volgens minister-president Evelyn Wever-Croes hebben de genomen extra maatregelen tegen Covid-19 resultaten opgeleverd, zijn de aantallen corona gevallen aanzienlijk gedaald en lijkt alles onder controle. ,,Nu is het tijd om de economie te reactiveren, maar dat kan alleen slagen als we ons aan de regels blijven houden.”

De premier kondigde aan dat de dagelijkse persconferenties van het Crisisteam, waarin updates over Covid19 worden gegeven, zijn afgelast. Voorlopig zal alle Covid-19 gerelateerde informatie worden verstrekt tijdens de wekelijkse vaste persconferenties van de regering. De tweede golf, die begon in augustus en zijn hoogtepunt bereikte met 1630 actieve gevallen op 16 september, lijkt ingedamt. Op 1 oktober waren er 644 actieve gevallen en dit daalde nog verder tot 155 op 1 november 2020. Op 8 november waren er nog steeds 176 actieve gevallen. 

De regering is er volgens Wever-Croes in geslaagd de curve af te vlakken met drastische maatregelen, zoals de avondklok die later veranderde in een gebiedsverbod. ,,Quarantaine- en isolatiegevallen werden strenger gecontroleerd. Vestigingen die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldeden, werden gesloten door de autoriteiten, gezichtsmaskers werden verplicht voor iedereen die zich in een etablissement bevond.”

De premier begrijpt dat veel mensen de maatregelen zat zijn. ,,Zolang er geen vaccin is, moeten we allemaal voorzichtig zijn, want nonchalance kan leiden tot verlies van controle. Het is belangrijk om attent te blijven, want ondanks het feit dat de curve is afgevlakt, geven het aantal patiënten dat in het ziekenhuis zijn opgenomen en het aantal dodelijke slachtoffers tot nu toe een ander beeld. We hebben nog steeds patiënten in het ziekenhuis en op de intensive care, en tot dusver zijn er 42 doden, wat heel pijnlijk is ”, aldus de premier.

De premier benadrukte het belang om alle mogelijke inspanningen te blijven leveren om meer dodelijke slachtoffers te voorkomen. ,,Laten we voor onszelf en de kwetsbaren zorgen. We moeten de hygiëneprotocollen volgen, zoals veelvuldig handen wassen, gebruik van hand-desinfecterende middelen, sociale afstand houden, geen handen schudden of begroeten met kussen en correct gebruik van een gezichtsmasker dat mond en neus bedekt. Als u symptomen heeft, blijf dan thuis en bel uw arts voor advies.”

De premier benadrukte dat Aruba de fase ingaat van reactiveren van de economie en leren leven met Covid-19. ,,We moeten leren omgaan met Covid-19 vanaf het moment dat we wakker worden, totdat we weer gaan slapen. Door onzorgvuldigheid kunnen we de grip op de huidige situatie verliezen. We zijn nog niet geheel uit de problemen, daarom is het belangrijk om ons zelf te blijven beschermen.”

Afgelopen weekend arriveerde een groot aantal vluchten, echter niet zoals pre Covid-19, maar het geeft duidelijk het optimisme dat we op de goede weg zijn. Hoe beter we onszelf beschermen, hoe meer we ons kunnen concentreren op de reactivering van de economie en het verwelkomen van toeristen. Dit stimuleert de ontwikkeling van ons land. Laten we gedisciplineerd zijn en hartelijkheid tonen, want dit zijn de sleutels tot ons succes.