Nog dit jaar vaccins naar Aruba

Aruba krijgt eind december de eerste voorraad coronavaccins. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes bekend gemaakt.
Binnen het Koninkrijk der Nederlanden zijn afspraken gemaakt over de verdeling van de miljoenen doses vaccins die door Nederland, al dan niet in Europees verband, zijn besteld. Net als in Nederland is vaccineren in Aruba niet verplicht. De overheid komt met een voorlichtingscampagne, zodra bekend is vanaf wanneer er ingeënt gaat worden. De bedoeling daarvan is om burgers die bezorgd zijn over mogelijke negatieve effecten van de vaccinatie, van de correcte informatie te voorzien.
De regering heeft intussen besloten de maatregelen die gelden vanwege corona te versoepelen. Dat heeft volgens Wever-Croes als doel om de bevolking de kans te geven de feestdagen in een wat feestelijker sfeer tegemoet te kunnen zien. Wel waarschuwde de bewindsvrouw dat niemand hoeft te denken dat het Kerstmis als vroeger wordt, omdat dat zeker niet gaat gebeuren.
Wat wel gebeurt, is dat vanaf morgen toegestaan wordt om meer mensen thuis te ontvangen, mits daarbij afstand wordt gehouden en mondkapjes worden gedragen. ,,Het blijft de verantwoordelijkheid van de familie om te kijken hoeveel gasten op een verantwoorde manier passen in de beschikbare ruimte”, aldus de premier. Voor restaurants geldt dat er maximaal veertien personen aan een tafel mogen zitten in restaurants en twintig per tafel op het terras. Wel blijft de regel dat de gasten moeten blijven zitten en zitten aan de bar blijft verboden. Bij live muziek geldt dat er binnen maximaal vijf musici mogen optreden, mits op gepaste afstand. Buiten mogen volledige groepen optreden, waardoor de traditionele gaita mogelijk is. Wel geldt daarbij de anderhalve meter regel.
De sluitingstijd voor de horeca blijft 23.00 uur.