Aruba in overleg met Nederland over Covid-19 vaccin

In een onlangs gehouden persconferentie heeft Directie Volksgezondheid (DVG) aangekondigd in beraad te zijn met Nederland om de Covid-19 vaccins tegen eind december 2020 en begin januari 2021 te ontvangen. DVG is ook bezig met het opstellen van een distributieplan voor het vaccin.

Net als bij de reguliere distributie van griepvaccins, hebben sommige groepen de voorkeur en zullen ze het vaccin als eerste krijgen. De eerste groep die in aanmerking komt voor dit vaccin, is iedereen die in de gezondheidszorg werkt. Ze hebben bescherming nodig om voor de gemeenschap te kunnen zorgen als er zorg nodig is. De tweede groep die in aanmerking komt voor het vaccin zijn personen van 60 jaar en ouder. De derde groep bestaat uit personen met chronische ziekten (kwetsbare groep)

DVG werkt ook aan een digitaal planningssysteem om het vaccin op afspraak toe te dienen om agglomeratie op hun vaccinatielocatie te voorkomen.

Net als alle andere vaccins die op Aruba worden toegediend, is dit Covid-19 vaccin op vrijwillige basis, maar DVG moedigt de bevolking aan om zich te laten vaccineren. Zodra er meer informatie over het vaccin beschikbaar is, gezien het feit dat er enkele vaccins op de internationale markt zijn, zal deze beschikbaar worden gemaakt.

Net als andere vaccins heeft het Covid-19 vaccin ook bijwerkingen, die sterk afhankelijk zijn van het soort ontvangen vaccin en de toepassing hiervan. Een andere factor is de bewaartemperatuur van het Covid-19 vaccin, die het distributieproces kan bepalen.

DVG wil benadrukken dat ondanks de versoepeling van de regels, iedereen toch agglomeraties zoveel mogelijk moet vermijden. ,,Blijf zo vaak mogelijk gezichtsmaskers gebruiken, vooral als u geen sociale afstand kunt houden.” Deze maatregelen blijven van toepassing, ondanks de recente versoepelingen. De actieve Covid19-gevallen op Aruba gaan de afgelopen twee tot drie weken in de goede richting. Met gemiddeld 10 dagelijkse nieuwe gevallen komt het gezondheidszorgsysteem niet onder druk. Met andere woorden, als we het virus beheersen, kunnen we veilig genieten van de feestdagen zonder te hoeven lijden met iemand die in het ziekenhuis is opgenomen op de ic of het lijden als gevolg van Covid19-sterfgevallen. Daarom is het belangrijk dat iedereen zichzelf en zijn gezin blijft beschermen en sociale afstand blijft houden.

De DVG sprak met vele andere groepen, waaronder entertainers. Ze willen ook werken voor hun inkomen en daarom dringen ze er bij iedereen op aan mee te werken.

Als mensen eenmaal gaan dansen, kan dit gevolgen voor hen hebben. Het gedrag van elk individu kan gevolgen hebben voor anderen. Ze kunnen deze flexibilisering voor anderen verpesten, aangezien entertainers ook willen werken en geld willen verdienen om voor hun huishouden te zorgen.

Actieve virussen

Ook is het belangrijk om reizigers bewust te maken dat de kans op het oplopen van het virus tijdens de vakantie groter is. Blijf het gezichtsmasker gebruiken zoals op Aruba en blijf sociale afstand houden.

Houd er rekening mee dat Covid-19 niet het enige actieve virus is, er zijn gevallen gemeld van personen met Covid-19 terwijl ze ook een ander respiratoir virus hebben. De maatregelen die van kracht zijn voor Covid-19 gelden ook voor elk ander respiratoir virus. Door de Covid19-protocollen na te leven, beschermt u uzelf ook tegen andere virussen. Houd er rekening mee dat het regenseizoen actief is en Dengue, Zika en Chikungunya al in opkomst zijn. Houd uw tuin en rondom uw huis schoon om broeiplaatsen te vermijden.

Door de hygiëneregels toe te passen, kunnen we beschermd worden tegen veel van de aanhoudende ziekten.