Premier Wever-Croes: ‘Nog even volhouden’

Dat de coronacijfers de afgelopen dagen een grillig verloop laten zien, na een vrij constante daling gedurende een groot deel van de maand november, lijkt minister-president Evelyn Wever-Croes niet te deren. ,,Op 1 november hadden we 155 actieve gevallen en op de dertigste 108. Het gaat de goede kant op en ik heb goede hoop dat die trend in december wordt voortgezet.” 

De premier meldt wel dat op 20 november er slechts 73 positieve gevallen waren en dat er sindsdien weer enkele tientallen bij zijn gekomen. ,,Toch betekenen de getallen van vandaag dat we het virus de baas zijn. Wel is onze boodschap dat we de aandacht niet mogen laten verslappen en ons met elkaar strikt aan de coronaregels moeten houden.” 

Volgens Wever-Croes waren er in november enkele clusters die voor tientallen besmettingen zorgden. ,,Een cluster betekent dat er binnen een familie, vriendengroep of bedrijf meerder mensen ziek zijn geworden. Dat is een teken dat mensen slordig zijn geworden en zo het virus in hun omgeving hebben verspreid. Het is van groot belang om zorgvuldig te blijven, ook al heb je geen symptomen.” 

De premier benadrukt dat de clusters hebben bijgedragen aan de 122 besmettingen van nu. ,,Als we deze uitbraakjes niet hadden gehad, waren er nu veel minder besmettingen. Belangrijker is dat in november zeven mensen overleden zijn aan corona. Zeven families zijn in rouw gedompeld, omdat ze een geliefde zijn kwijtgeraakt. We moeten vermijden dat daar nog meer bijkomen.”

Ze roept de bevolking op om in de decembermaand terughoudend te zijn met feestelijkheden en bezoekjes. ,,We moeten laten zien dat we een beschaafd land zijn, dat het virus de baas kan worden. Door ons testbeleid zijn er nu al meer dan 50.000 tests uitgevoerd, waarvan de meeste op de luchthaven. Die strategie werkt goed om het virus buiten de deur te houden, maar nu moeten we het als gemeenschap nog uitbannen. Als we de discipline nog even volhouden, lukt dat zeker”, aldus de premier.