Unieke samenwerking van organisaties voor de herbebossing van Aruba

Ban Lanta y Planta, Stimaruba, Fundacion Parke Nacional Aruba, de Universiteit van Aruba en de Marinierskazerne Savaneta kondigen met trots hun bijzondere samenwerking aan voor het planten van lokale bomen ter herstel en verbetering van de natuurlijke omgeving van Aruba. 

De aftrap van deze voor Aruba unieke samenwerking vond plaats van 27 tot en met 29 november 2020 op drie verschillende locaties: de Universiteit van Aruba, de Marinierskazerne Savaneta en het Parke Nacional Arikok. Het eerste deel betrof de aanplant van een aantal van de zeer zeldzame en beschermde Palisia Cora (Bursera simaruba), op alle drie de locaties, waardoor de verspreiding van deze soort aanzienlijk werd vergroot. Op de Marinierskazerne Savaneta werden circa 50 bomen en struiken van 18 verschillende soorten lokaal bedreigde bomen aangeplant op een groot terrein, ‘Park Van Dasselaar‘, dat van een optimale bescherming gegarandeert is en dus met een zekere kans van slagen voor de groei en ontwikkeling van de bomen. 

Bomen bieden tal van belangrijke en essentiële – vaak ook medicinale – functies. Ze leveren zuurstof aan de omgeving en verbeteren de luchtkwaliteit. Bomen brengen schaduw en zorgen voor aangenamere omgevingstemperaturen en verminderen het ‘hitte-eiland effect’ dat veroorzaakt wordt door wegen, trottoirs en gebouwen. Bomen staan langs onze straten, in parken, speeltuinen, voor- en achtertuinen, en creëren in vele buurten een rustige, esthetisch en aantrekkelijke omgeving. In veel landen zijn zeer oude bomen door hun schoonheid en majestueuze uitstraling een historische bezienswaardigheid en een bron van nationale trots. Daarnaast helpt het planten van bomen in de bestrijding van klimaatverandering doordat bomen grote hoeveelheden koolstof dioxide op te nemen.

Er zijn 352 soorten planten en bomen geregistreerd op het eiland, waarvan 6 soorten die enkel op Aruba voorkomen. Talrijke soorten staan onder druk en worden bedreigd in hun voortbestaan. Het terugplanten van inheemse bomen is essentieel voor het herstel van het oorspronkelijke tropische bos,  het herstel van een gezonde bodemstructuur, het creëren van meer habitats voor lokale fauna, en het vergroten van de biodiversiteit van Aruba. Maar misschien nog wel belangrijker dan het terugplanten van inheemse bomen is het behoud en de bescherming van de reeds bestaande bomen. Want hoe ouder een boom is, hoe groter zijn ‘ecosysteem dienst’ en zijn bijdrage aan de menselijke gezondheid.

Door samen te werken delen de vijf organisaties hun kennis en bundelen ze hun expertise in het beschermen en behouden van de nog bestaande natuur, het rehabiliteren en herstellen van de oorspronkelijke natuur die door de eeuwen heen is aangetast door menselijke activiteiten, het bereiken van de lokale gemeenschap met als doel de waardering voor de lokale flora te vergroten, en gezamenlijke inspanningen te leveren om de biodiversiteit van Aruba te verbeteren voor een duurzame toekomst.

In 2021 willen de vijf organisaties samen het volgende realiseren:

– Het kweken van lokale bomen om later uit te planten

– Het jaarlijks organiseren van twee gezamenlijke boomplant-evenementen

– Bewustwording stimuleren via sociale media

– Het bevorderen van tuinieren met lokale planten en bomen 

– Het bevorderen van natuurvriendelijk en duurzaam tuinieren 

– Het bieden van educatieve mogelijkheden door middel van lezingen en presentaties 

De organisaties kijken terug op een vruchtbaar kick-off weekend en kijken uit naar het verder versterken van hun samenwerking en inspanningen met behulp van de gemeenschap en vrijwilligers. De organisaties zullen zich blijvend richten op het promoten en planten van lokale bomen ten behoeve van de natuurlijke omgeving en biodiversiteit op Aruba.