Advies: Quarantaine na reis

Minister-president Evelyn Wever-Croes adviseert landgenoten die naar het buitenland zijn geweest, na afloop van hun reis tien dagen quarantaine in acht te nemen. Daarmee wil ze verdere verspreiding van Covid-19 tegengaan.

Uit de cijfers blijkt dat de afgelopen weken Arubanen op reis zijn geweest en met het coronavirus zijn teruggekeerd. De test op Luchthaven Reina Beatrix is een momentopname en toont niet aan of iemand zeer recent besmet is geraakt. Daardoor kan het gebeuren dat een negatieve test wordt afgenomen, maar de reiziger na een paar dagen klachten krijgt en toch besmet blijkt. Om te voorkomen dat hierdoor nieuwe clusters van besmettingen ontstaan, dringt de regering er op aan dat reizigers tien dagen in quarantaine gaan. Wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld door werk, wordt geadviseerd om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. 

Recent is een toename geconstateerd van clusters van besmettingen op het werk en in de familiekring. De regering dringt erop aan dat iedereen de voorschriften van sociale afstand, handen wassen en mondkapjes in acht neemt.