Feest van het Licht

In de synagoge Beth Israël Aruba is de viering van het jaarlijkse Chanoeka, oftewel het feest van het licht begonnen. Er werd en speciale kaars voor de Joden aangestoken 

Chanoeka is een Joods feest. Het duurt acht dagen en heet ook wel ‘feest der lichtjes’. Elke dag steken Joodse gelovigen een kaars aan in een speciale kandelaar. Ze gedenken daarmee de bevrijding van hun heilige tempel in Jeruzalem en het wonder dat de kandelaar bij de herinwijding acht dagen lang bleef branden. Na de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 van de gewone jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest gehandhaafd. Chanoeka is het feest van het behoud van de eigen, joodse identiteit. Thuis wordt acht dagen lang een lichtje aangestoken, elke dag eentje meer. De kaarsjes worden aangestoken met behulp van een extra lichtje, de sjammasj (dienaar). Uiteindelijk staan er acht kaarsjes, plus de sjammasj, in de chanoekia, een negenarmige kandelaar die alleen tijdens Chanoeka wordt gebruikt.

Rabijn Daniel Kripper, noemde het een universeel feest, omdat de kandelaar universele waarde heeft. ,,Chanoeka wordt geassocieerd met vrijheid en onbegrensde menselijke spiritualiteit. Het licht verbindt alle mensen en daarom is Chanoeka juist nu heel belangrijk.”