Arubaanse dichter Alfred Schaffer wint P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs 2021 is toegekend aan dichter Alfred Schaffer voor zijn poëzie waarin ,,brokstukken werkelijkheid zich vermengen met flarden gesprek en rake commentaren. Een verademing ‘in een tijd vol holle frase”, aldus de jury.

Schaffer is de zoon van een Nederlandse vader en een Arubaanse moeder, geboren in 1973 in Nederland en na zijn Leidse letterkunde-studie vertrokken naar Kaapstad, waar zijn vriendin woonde. Na een korte terugkeer vestigde hij zich definitief in Zuid-Afrika, waar hij Nederlands doceert aan de universiteit van Stellenbosch.

Met zijn 47 jaar is Schaffer een van de jongste laureaten ooit. Alleen Lucebert (43), Gerard Reve (45) en Rudy Kousbroek (46) waren jonger toen ze de belangrijkste literaire prijs van Nederland ontvingen. Gerrit Kouwenaar en Remco Campert waren even oud.

,,Wie Schaffer leest, ervaart de snelheid van sociale media, de achteloosheid van toevallige passanten en de amusementswaarde van de mens in al zijn onbeholpen dierlijkheid. De dichter plaatst daar zowel woede als mededogen tegenover”, zo stelt de jury.

Gevolmachtigde minister Guilfred Besaril heeft Schaffer namens de Arubaanse regering gefeliciteerd met de toekenning van deze prestigieuze prijs.