Begrip voor code oranje

,,Nederland heeft ervoor gekozen om Aruba te voorzien van code oranje, omdat de situatie in eigen land niet onder controle is. Daarmee wijzigt ‘Den Haag’ de manier waarop reisadviezen worden beoordeeld. Daar hebben wij alle begrip voor.” 

Minister-president Evelyn Wever-Croes reageert vrij laconiek op de plotselinge verandering van het reisadvies voor Aruba van code geel naar code oranje. Ze werd officieel door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geïnformeerd over de beslissing van de Nederlandse regering. Dat gebeurde niet op basis van de situatie in Aruba, die op dit moment onder controle lijkt, maar op basis van de onmacht om de eigen burgers te laten begrijpen dat vakanties op dit moment ongewenst zijn, vanuit Nederlands oogpunt.

Wever-Croes benadrukte dat de beslissing geen reisverbod is, maar een advies. Wel betekent de code oranje dat Nederlanders die het advies negeren, na terugkeer in quarantaine moeten. Ook lopen reizigers risico dat hun terugvlucht niet doorgaat, zoals gepland. Veel verzekeringen geven geen dekking voor onverwachte kosten die te maken hebben met corona. 

De bewindsvrouw betreurt de stap van Nederland, maar acht die totaal begrijpelijk. ,,Wij hebben de grenzen gesloten toen de cijfers de pan uitrezen.”