Mervin Wyatt-Ras (AVP): Beter zicht op armoede nodig

Statenlid Mervin Wyatt-Ras (AVP) maakt zich grote zorgen over de vele mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt door corona en nu zonder inkomen zitten. ,,Die hebben geen brood op tafel en dat is onacceptabel in een land als Aruba.”

Volgens haar is de situatie van een grote groep mensen nog steeds nijpend, ondanks dat er weer wat meer bedrijvigheid ontstaat. ,,Die krijgen geen Fase of loonsubsidie, geen voedselpakketten en geen bijstand. Ze zijn afhankelijk van vrienden en familie om in leven te blijven. Deze week hebben we een wet goedgekeurd die regelt dat wij als Statenleden ook volgend jaar 25 procent van ons salaris inleveren. Dat geld zou gebruikt moeten worden voor deze bevolkingsgroep.”

Wyatt-Ras stelt voor dat directie Sociale zaken een registratiesysteem opzet om alle personen die in de knel zitten te registreren, zodat er hulp kan worden georganiseerd. ,,Op zijn minst zou er met Kerst een maaltijd op tafel moeten kunnen staan.” Ze vindt niet dat ze teveel vraagt van de regering. ,,Er worden allerlei maatregelen genomen die juist de allerarmsten treffen. Zo staan er minder geneesmiddelen op de positieve lijst en wordt een eigen bijdrage ingevoerd voor mensen die een ziek familielid naar het buitenland vergezellen. Landen als Nederland zijn voor hen veel te duur.” Ook laakt ze het afschaffen van een vergoeding voor tandheelkundige behandelingen, wat vooral ouderen treft.