Lerarendag: Een Moment om te Reflecteren op de Uitdagingen en Kansen in het Onderwijs

Vandaag, terwijl we Wereldlerarendag vieren, staan we stil bij de vitale rol die onze leraren spelen in de ontwikkeling van onze studenten en hun toekomst. Het onderwijs wordt geconfronteerd met uitdagingen die onze aandacht en onmiddellijke actie vereisen. Onze leraren, die hun maximale salaris op 38-jarige leeftijd bereiken, verdienen een juridische positie die hun toewijding en inspanning weerspiegelt. Het aantal studenten per klas moet worden verminderd om een optimale leeromgeving en persoonlijke aandacht te garanderen. Er is een behoefte om meer te investeren in digitale platforms voor leraren, waar ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen en op de hoogte kunnen blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijsveld. De introductie van de ‘normjaartaak’ zal een essentiële stap zijn om ervoor te zorgen dat de werklast van onze leraren realistisch, efficiënt en beheersbaar is.

Werkveiligheid en aanvullende verzekeringen zijn op hun plaats om onze leraren te beschermen. We moeten de echte inhoud van het woord ‘inclusiviteit’ in ons onderwijs belichamen en in praktijk brengen. Het taalbeleid, of ‘Integraal Taalbeleid Onderwijs 2023’, moet bekend zijn bij het hele volk. Tegelijkertijd moet er worden gewerkt aan het plan voor voorbereiding, opleiding en implementatie. Dit aspect is cruciaal om ervoor te zorgen dat elke student zich optimaal kan ontwikkelen.

We erkennen de dringende behoefte aan subsidies voor scholen die zorgen voor studenten met speciale behoeften en we vragen om meer aandacht voor de infrastructuur van onze onderwijsinstellingen. Daarnaast moet de ‘doorstroom’ procedure tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs veranderen. De overgang tussen de twee onderwijsniveaus is cruciaal voor de ontwikkeling van de student en moet daarom de kerndoelen van het basisonderwijs zo efficiënt mogelijk synchroniseren met die van het voortgezet onderwijs, zodat elke student zijn maximale potentieel kan bereiken zonder onnodige obstakels. We staan vandaag en altijd naast onze leraren, erkennen hun bijdrage en verbinden ons ertoe hun werkomstandigheden en het algemene onderwijssysteem te verbeteren.