Landsbemiddelaar blijft het druk hebben

Landsbemiddelaar Anselmo Pontilius heeft het al sinds maart druk met conflicten tussen werkgevers en werknemers die te maken hebben met corona.

“In maart begon het al, toen mensen zonder salaris naar huis werden gestuurd met de mededeling: “Als er geen werk is, is er ook geen salaris”. Ons kantoor werd overspoeld met werknemers die niet bij een vakbond waren aangesloten, maar ook moesten we de vakbonden helpen”.

Het probleem was vaak dat werkgevers eenzijdige besluiten namen op basis van hun eigen, vaak foutieve, interpretatie van de wet- en regelgeving. “Vooral in de hotelsector regende het ontslagen, omdat de meeste mensen via een uitzendbureau waren ingehuurd. Op dit moment heeft een groot deel van deze mensen nog steeds geen werk, omdat de hotels weinig gasten hebben. De mensen die wel werk hebben, krijgen vaak maar zestig procent van hun salaris”, aldus Pontilius.

Hij signaleert nog een ander probleem. “Mensen die niet zijn aangesloten bij een vakbond krijgen vaak een lager ontslagpakket dan de werknemers die wel ondersteund worden door een vakbond, vaak zelfs minder dan de wet voorschrijft”.

In januari gaan deze werkzaamheden gewoon door voor Bureau Landsbemiddelaar. Verder staan er ook enkele referenda op stapel bij bedrijven waar de werknemers besloten hebben zich aan te sluiten bij een vakbond.