Revalidatie na Covid-19 infectie

Patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus en hierdoor in het ziekenhuis zijn opgenomen, moeten zo snel mogelijk (als hun toestand het toelaat), fysiotherapie krijgen. Dit geldt ook voor patiënten die thuis hebben uitgeziekt en nog “restverschijnselen” hebben overgehouden aan het coronavirus. Revalideren na een COVID-19 infectie is dus van essentieel belang om ernstige beperkingen in de toekomst te voorkomen. Ernstig zieke patiënten die beademd worden en lang in het ziekenhuisbed liggen, krijgen te maken met ademhalingsproblemen en fysieke problemen, doordat zij langdurig inactief zijn.

Rolando Maduro kwam na besmetting met het virus op de intensive care (IC) van het Horacio Oduber Hospital (HOH) terecht. Hij liep corona op tijdens een bescheiden familiebijeenkomst, waar vrijwel alle aanwezigen besmet werden. Hij is nu genezen van corona, maar hem wacht een lang revalidatieproces, waarvoor hij geregeld naar de revalidatie-afdeling van het ziekenhuis komt.

Zijn spieren zijn slap geworden door het lange liggen. Bij zijn ontslag uit het HOH kon Maduro nauwelijks lopen. Letterlijk stap voor stap leert hij dat weer. Aan zijn fysieke gesteldheid voor de besmetting, ligt het niet, dat hij moet revalideren. De oud-politieman heeft vooral last van zijn longen. Die werken nog lang niet voldoende, waardoor Maduro na een stukje lopen al buiten adem is.

Momenteel worden zes voormalig COVID-19 patiënten door het HOH geholpen met revalideren. Hun leeftijden variëren van 36 tot 62 jaar. Fysiotherapeut Nicole Doeland-Neslo vertelde dat die alle zes op de IC hebben gelegen en te maken kregen met complicaties. De patiënten krijgen therapie om hun lichaam te versterken, maar leren ook manieren aan om het tekort aan energie in te bouwen in hun dagelijkse leven. Een diëtist leert hen gezond te eten.

Inmiddels is bekend dat ook corona patiënten die niet in het ziekenhuis hebben gelegen, lange tijd last kunnen houden van de naweeën van de ziekte.