Nationaal energieplan op komst

Premier Evelyn Wever-Croes heeft vrijdag deelgenomen aan de virtuele conferentie Energy Summit III. Volgens de bewindsvrouw heeft ze er informatie verkregen die gebruikt wordt bij het ontwikkelen van een National Energy Policy voor Aruba.

De regering heeft sinds haar aantreden, ruim drie jaar geleden, gewerkt aan energiebeleid. Dat gebeurde transparant en met inbreng van alle stakeholders. De afgelopen twee jaar zijn stappen gemaakt als het presenteren van de plannen aan het IMF in 2019, het benoemen van een energiecommissie voor het Plan Strategico Nacional, het deelnemen aan Energy Summit I & II, het benoemen van een commissie energieveiligheid in het kader van het Masterplan “Repositioning our Sails”, en recentelijk een “National Energy Policy Review”. 

Tijdens de conferentie van vrijdag heeft de minister-president bevestiging gekregen van de energiedoelen als basis voor nationaal energiebeleid. Volgens haar zoekt de regering naar gebalanceerd beleid, dat de mens centraal stelt, de economie ondersteunt en een bijdrage levert aan het tegengaan van de klimaatverandering. 

,,We streven naar verantwoorde en realistische energiedoelen. De energiesector is tenslotte essentieel voor ons land. Water en energie zijn van levensbelang. Toch hebben we ambities. We hebben het Akkoord van Parijs ondertekend en moeten in 2030 ongeveer 45 procent van onze CO2 uitstoot gereduceerd hebben. Dat betekent dat we tegen die tijd de helft van onze energiebehoefte duurzaam moeten opwekken. Daarvoor moeten we nu al terreinen reserveren. We moeten natuurlijk onderzoeken of onze ambities nog hoger kunnen.”

Op de vraag hoe eventuele heropening van de raffinaderij past in deze contekst, stelt de premier: ,,De raffinaderij is van groot belang voor onze economie. Ons streven is nu heropening van de installaties met minimale impact op het klimaat als voorwaarde.”