Onderwijsvakbond wil minder contacturen

Aan het einde van een turbulent jaar blikt de leider van onderwijsvakbond Simar, Josephine Albertus, terug op de vele uitdagingen waarmee het onderwijs werd geconfronteerd. Ze heeft een grote doelstelling voor volgend jaar: te bereiken dat het aantal contacturen van leerkrachten wordt verminderd van 32 naar 27 uur.

Het is het onderwijsveld niet meegevallen om het systeem van lesgeven aan te passen aan de uitdagingen van corona. ,,Leerkrachten moeten zichzelf blijven ontwikkelen en daar is tijd voor nodig. We zullen het aantal uren dat ze voor de klas staan moeten verlagen, zodat er ruimte komt voor opleidingen en trainingen”.

De vakbond heeft de handen vol gehad: “We begonnen dit jaar met discussies over de indexering en toen kwamen de uitdagingen van Covid-19. Scholen moesten tijdelijk dicht. De leerkrachten moesten hun traditionele lesvormen veranderen en digitaal gaan lesgeven, zonder daarop te zijn voorbereid. Ze hebben gedaan wat ze konden om het onderwijs te laten doorgaan. Het was niet makkelijk en we zijn dan ook trots op onze leerkrachten”, aldus Albertus.