Werk van de Staten gaat door

Parlementsvoorzitter Juan ‘Ady’ Thijsen heeft officieel vakantie, maar heeft de tijd genomen om de pers te informeren over waard e Staten mee bezig zijn. 

,,We begonnen 2020 optimistisch, met een begroting die onderaan de streep een surplus van 46 miljoen florin liet zien. In maart werd alles anders. Corona had grote financiële gevolgen en iedereen moest op een andere manier gaan leven en werken.”

Voor de Staten betekende corona een uitdaging om de vergaderingen te organiseren, maar ze zijn allemaal doorgegaan. ,,Het enige vervelende is dat we nog niet in staat zijn geweest om de begroting 2021 te behandelen. We hopen dat volgend jaar te regelen, evenals de verzelfstandiging van de hoge colleges van Staat.”

Wat ook vertraging heeft opgelopen is de instelling van een Ombudsman. De wet wordt naar verwachting in juli 2021 behandeld. Omdat de regering ook al ver is met het organiseren van het bijbehorende bureau, verwacht Thijsen dat Aruba over een jaar een Ombudsman heeft.

Hij ziet een druk jaar komen. Er zijn verkiezingen en er moeten onderhandelingen worden gevoerd met Nederland over de Rijkswetten die te maken hebben met de financiële ondersteuning. Dat laatste staat op de agenda van IPKO, dat binnenkort in virtuele vorm wordt gehouden. Bij die gelegenheid wordt ook weer gesproken over de Geschillenregeling. Op Aruba zelf zit een hoorzitting over kindermisbruik in de pijplijn. 

Over de rol van het Parlement zegt de Statenvoorzitter: ,,Wij steunen de regering”.