Nieuwe maatregelen nu om straks strengere maatregelen te vermijden

In de afgelopen maanden, sinds maart 2020, begon de strijd tegen de Covid19-pandemie en dit had zijn moeilijke en minder moeilijke momenten. Deze week was een van de moeilijke momenten voor premier Evelyn Wever-Croes, zo stelde ze tijdens haar persconferentie samen met het Crisisteam. Het aantal positieve actieve gevallen op dinsdag 29 december bedroeg 206, terwijl er 49 mensen zijn overleden aan dit virus. Op 30 december kwamen er nog eens 69 bij. Er kwam weer een avondklok.

De premier legde haar besluit uit en legde uit waarom ze zich zorgen maakt. De eerste reden is dat het aantal dagelijkse positieve gevallen dat wordt gemeld, toeneemt. ,,Er komen dagelijks gemiddeld meer dan twintig nieuwe gevallen bij, wat ons terugbrengt op het niveau van 19 oktober, wat reden is om ons zorgen te maken. December begon met gemiddeld achttien nieuwe gevallen, en na implementatie van nieuwe maatregelen daalde dit tot gemiddeld twaalf nieuwe gevallen in de week erna. De derde week van december is het al gestegen tot zestien nieuwe gevallen per dag en in de laatste week van december is dit gestegen tot meer dan twintig gevallen per dag. Op 29 december waren er vijftig nieuwe gevallen en een dag later 69, wat zeer alarmerend is”, aldus Wever-Croes.

De positivity rate, het percentage positieve gevallen in verhouding tot het aantal tests op een dag, is meer dan dertig procent, wat vergelijkbaar is met het niveau in augustus net voor de piek die in september werd bereikt. Dit is een zeer alarmerende situatie.

De tweede reden tot bezorgdheid is de afname van het aantal mensen dat wordt getest. De DVG zag een afname van het aantal mensen dat zich liet testen in vergelijking met voorheen en ook mensen die vijf dagen rondliepen met symptomen voordat ze zich lieten testen. De gevolgen hiervan zijn dat deze personen het virus hebben kunnen verspreiden.

De infectiebron is de derde reden tot bezorgdheid. Zestig procent van de besmettingen wordt thuis opgelopen, terwijl veertig procent niet weet waar ze het virus hebben opgelopen, wat alarmerend is. Ze kunnen anderen besmetten zonder het te weten en zonder de mogelijkheid om anderen te waarschuwen. Daarnaast reizen veel inwoners voor de vakantie en keren terug naar huis met het virus. Deze week zijn er acht besmette inwoners teruggekomen uit de VS en een uit Nederland.

De vierde reden tot bezorgdheid is het gedrag van sommige mensen. Helaas heeft een groep burgers zich tijdens het grootste deel van de pandemie nooit echt aan een van de veiligheidsprotocollen gehouden en hebben ze schandelijk gedrag vertoond. Deze groep apathische mensen groeit. Dit is waargenomen tijdens het afgelopen weekend waarin underground feesten erg populair is geworden. Helaas zijn muzikanten en dj’s creatief geworden en veroorzaken ze grote samenscholingen, en dat is precies het tegenovergestelde wat ze met het crisisteam waren overeengekomen.

De laatste reden tot bezorgdheid zijn de vieringen tijdens de laatste dagen van het jaar, die wereldwijd worden beschouwd als dagen met een hoog risico voor super spreaders.

“Gezien het feit dat we ons bijna in exact dezelfde positie bevinden als in augustus, is er reden tot bezorgdheid en we willen niet dat de situatie zich herhaalt en de gezondheidszorg, de volksgezondheid en de economie van ons land in gevaar brengt. Daarom moeten we nu maatregelen nemen om pijnlijke situaties in januari te voorkomen met alle mogelijke gevolgen van het overlopen van het ziekenhuis en de Intensive-Careafdelingen met Covid19-patiënten. Dat zal de medische behandeling van andere kritieke patiënten stopzetten. Onze experts adviseerden ons om dit mogelijke scenario te vermijden door nu en niet later te handelen ”, zei de premier.