We hebben veel geleerd in 2020

,,Het jaar dat nu bijna achter ons ligt, heeft ons goede en minder goede dingen geleerd. De belangrijkste les is dat we elkaar nodig hebben en dat we samen veel meer kunnen dan ieder voor zich.”

Zo begon minister-president Evelyn Wever-Croes haar toespraak ter gelegenheid van de jaarwisseling. De bewindsvrouw keek met enige weemoed terug naar het mooie begin van dit jaar: ,,Het beloofde in financiële zin een goed jaar te worden, met een overschot op de begroting. We zouden gaan investeren in scholen en sociale woningbouw.”

Op 13 maart kwam abrupt een einde aan dit mooie plaatje, toen de eerste besmetting met Covid-19 zich aandiende. ,,We hebben een Crisis Team benoemd en met hun hulp gidsen we Aruba door de crisis. We hebben de strijd nog zeker niet gewonnen, maar we vergaren veel kennis over de beste aanpak.”

De premier legde de nadruk op de gezamenlijke aanpak. ,,De politie heeft laten zien in staat te zijn de crisis te bestrijden met impopulaire, maar efficiënte maatregelen. De regering heeft een beleid ontwikkeld dat massaontslagen heeft voorkomen. Salarissubsidie of een steunpakket voor bedrijven en Fase voor mensen die toch hun baan verloren. Ons eiland heeft een flinke klap gekregen toen de grenzen dichtgingen en we moesten de bevolking helpen.”

Wever-Croes roemde de saamhorigheid van de bevolking in de moeilijke tijd. ,,Onze burgers gingen als vrijwilliger aan de slag, leverden een deel van hun salaris in, om anderen te helpen die alles kwijt waren. Er kwamen terreinen ter beschikking, zodat mensen voedsel kunnen gaan verbouwen en we minder afhankelijk worden van import. Meer dan 125 mensen hebben vrijwillig meegewerkt aan het opstellen van een masterplan om Aruba uit de crisis te krijgen, maar dan wel sterker en weerbaarder. Er werd online lesgegeven toen de scholen dicht moesten, zodat iedereen veiliger was.”

Sinds begin juli zijn de grenzen weer open en komen de toeristen mondjesmaat terug. ,,Ook die toeristen namen een risico, maar hebben probleemloos van Aruba kunnen genieten. Hopelijk vertellen ze anderen dat ons eiland veilig is. We zijn veiliger dan andere landen in de regio, dankzij het harde werk van onze professionals en de offers van velen.”

Na het benoemen van al deze verworvenheden, werd de premier streng: ,,We moeten tijdens de feestdagen niet verliezen wat we in al die maanden hebben opgebouwd. We moeten voor elkaar blijven zorgen. Het jaar 2020 heeft ons geleerd dat het belangrijk is voor elkaar te zorgen, voor onze ouderen, voor onze familie. Ook al kunnen we elkaar niet omhelzen, we kunnen elkaar wel laten voelen dat we van elkaar houden. Dit jaar hebben velen de handen uit de mouwen gestoken en bijgedragen aan het land Aruba. Dat geeft mij als minister-president ook de energie, moed en vastberadenheid om door te gaan voor ons volk.”

De bewindsvrouw somde nog meer geleerde lessen op: ,,We hebben geleerd dat vragen om hulp geen signaal van zwakte is, maar van kracht. Dat we samen meer bereiken dan alleen.” Ze hoopt dat die gezamenlijke kracht ook in 2021 zichtbaar blijft. ,,We willen naar een land dat niet langer afhankelijk is van het toerisme alleen. We gaan onze uiterste best doen om investeerders aan te trekken, maar onze dank gaat uit naar de mensen die het afgelopen jaar geïnvesteerd hebben in onze gemeenschap: onze burgers. Zij hebben ons geïnspireerd en samen gaan we 2021 in, op weg naar een sterker Aruba, met en voor ons allemaal. Ik wens u allen een goed 2021.”