Nationaal erfgoed als economische innovatie

Drie ministers gaan samenwerken bij de uitvoering van een plan om de sterke punten uit de cultuur, geschiedenis, natuur en monumentaal erfgoed van Aruba te combineren en er in economische zin een slaatje uit te slaan. 

Onder de titel ‘Aruba Outdoor Amenity Economy’ heeft een werkgroep een beleidsplan geschreven om de economie van Aruba te stimuleren. Het plan maakt deel uit van het grote masterplan dat vorig jaar tot stand kwam dankzij de inzet van ruim 250 vrijwilligers.

De uitvoering wordt een uniek samenwerkingsverband tussen de ministeries van Sociale Zaken en Arbeid, Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. In eerste instantie gaat het om een opknapbeurt en waar nodig een upgrade van de toeristische trekpleisters. Voor dat doel is een inventarisatie gemaakt van wat er op het eiland te vinden is en in welke staat het verkeert. Daarna is de bedoeling om het erfgoed waar het om gaat te presenteren op een unieke, innovatieve manier, waardoor het voor toeristen, maar ook voor de eigen bevolking, weer heel aantrekkelijk is om te bezoeken. Uit het project moet werkgelegenheid voortkomen voor de bevolking en daarmee levert het een bijdrage aan de economie. 

Een voorbeeld dat minister-president Evelyn Wever-Croes noemt is het creëren van souvenirs die in strandpaviljoens aan toeristen worden verkocht. Een andere optie is het opknappen van Ayo Rock Formation en het vestigen van een souvenirshop met het exclusieve recht om de daarbij horende souvenirs te verkopen. Hetzelfde plan is volgens de premier toepasbaar op allerlei andere trekpleisters.

Binnenkort gaat een speciale commissie creatieve workshops organiseren voor belangstellenden.