Knops blij met vrouwenopvang

Staatssecretaris Raymond Knops heeft tijdens zijn bezoek aan Aruba het opvanghuis van de Fundacion Contra Violencia Relacional (FCVR), voorheen Fundacion pa Hende Muhenan den Dificultad, bezocht. Hij was tevreden met de manier waarop het door Nederland ter beschikking gestelde geld is besteed.

Anderhalf jaar geleden besloot Nederland fondsen ter beschikking te stellen voor maatregelen die verband houden met de crisis in Venezuela. Een van de keuzes was om FCVR de mogelijkheid te bieden het aantal opvangplekken voor vrouwen die slachtoffer zijn van relationeel geweld, uit te breiden. Het bleek namelijk dat het relationele geweld toenam in gezinnen met een of beide partners van Venezolaanse afkomst. Het project werd gerealiseerd met hulp van Cede Aruba.

Volgens internationale verdragen moeten landen per 10.000 inwoners een opvangplek hebben voor slachtoffers van relationeel geweld. Met de uitbreiding van het shelter voldoet Aruba daaraan. ,,Dit is een faciliteit die geen enkel land nodig wil hebben, maar de realiteit is anders. Zeker nu we in een crisis verkeren, blijkt deze opvang hard nodig”, zei minister-president Evelyn Wever-Croes, die Knops tijdens het bezoek vergezelde.