Korte Ipko zonder besluiten

Veel uitwisseling van informatie en geen besluitvorming. Na twee dagen, in feite slechts enkele uren discussiëren is het Interparlementaire Koninkrijk overleg (Ipko) vandaag afgesloten.

Het was een bijzondere editie, digitaal en door het tijdverschil tussen gastland Aruba en deelnemers uit Curaçao, Sint Maarten en Nederland, lastig te organiseren. Ook de techniek, dan wel de technische vaardigheden van de deelnemers lieten wel eens te wens over. Toch werd Ipko afgesloten met een positief gevoel bij de deelnemers. 

Tijdens de twee gespreksrondes en het presidiumoverleg ging het over zaken die alle vier de landen van het Koninkrijk bezig houden. Zo spraken de parlementariërs over de vaccinatiecampagnes, of het gebrek daaraan in de vier landen. Volgens alle deelnemers de belangrijkste factor voor het herstel van de economieën. Gezien de enorme klap die de Caribische landen hebben gekregen door het wegvallen van het toerisme, is iedereen ervan overtuigd dat in de toekomst gewerkt moet worden aan diversificatie van de economieën. 

A reuni den conseho di minister pa ehecucion di e landspakket

A reuni den conseho di minister pa ehecucion di e landspakket. Click link pa mas https://24ora.news/2MIUUdC

Posted by 24ora on Thursday, January 7, 2021

De bekende suggesties kwamen langs: de raffinaderijen moeten weer in de een of andere vorm open en de landen moeten werken aan voedselzekerheid door meer aan landbouw te gaan doen. Volgens de Nederlandse Kamerleden, kan de Universiteit Wageningen daar wel een handje bij helpen. Ook beter watermanagement zou volgens hen kunnen bijdragen. Vanuit Sint Maarten kwam daar een enigszins sceptisch commentaar op dat het dan wel zou moeten gaan om moestuintjes bij mensen thuis, omdat de overheid van Sint Maarten nauwelijks land tot haar beschikking heeft.

Ook de verbindingen tussen de landen van het koninkrijk zouden beter moeten, bijvoorbeeld door samenwerking tussen luchtvaartbedrijven. De zorg zou ook baat kunnen hebben bij meer samenwerking op Koninkrijksniveau. Aruba beklaagde zich over de beslissing van Nederland dat er vijf procent gekort moet worden op de zorg, terwijl er juist extra geld nodig is om Covid-19 te bestrijden. Ook Curaçao en Sint Maarten lieten weten niet gecharmeerd te zijn van de botte bijl methodiek van de Nederlandse regering bij het vaststellen van de voorwaarden bij de financiële steun.

De parlementariërs hadden het zonder uitzondering goed naar hun zin gehad tijdens de discussies. Het enige besluit dat werd genomen was dan ook om het presidium te verzoeken elkaar vaker dan tweemaal per jaar te treffen.