Onderbestedingen bij overheid brengen tekort omlaag

Op basis van het beeld bij de derde uitvoeringsrapportage 2020 (UR3) verwacht het College Aruba financieel toezicht (CAft) dat het overheidstekort eind 2020 lager zal uitvallen dan begroot in de gewijzigde begroting (BW). Dat schrijft het CAft aan minister Xiomara Maduro van Economische Zaken, Financiën en Cultuur.

Het financieringstekort van het land (gewone dienst en kapitaaldienst) komt op basis van de vastgestelde BW uit op 1.029 miljoen florin, waarvan 1.000 miljoen florin op de gewone dienst en 29 miljoen florin op de kapitaaldienst. ,,Het tekort in de thans vastgestelde BW is gedaald met 85 miljoen florin ten opzichte van de ontwerp BW. Dit vanwege de lage realisatie van de lasten, waarvan volgens de UR3 1.268 miljoen florin is gerealiseerd van de begrote 2.016 miljoen florin”, berekent het CAft, dat constateert dat de uitputting vooral achterblijft op de goederen & diensten en op de kostensoorten waar de steunmaatregelen op begroot zijn, zoals de loonsubsidieregeling en het aanzuiveren van de tekorten bij de Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVb). Ten aanzien van de investeringen op de kapitaaldienst verwacht het CAft een onderbesteding van 5 miljoen florin. Dit blijkt uit de toelichting van de investeringen, waarvan 35 miljoen florin is onderbouwd van de begrote 40 miljoen florin. Het CAft adviseert daarnaast de investeringen die betrekking hebben op de hervormingen (10 miljoen florin) te betrekken bij de ontwerpbegroting 2021 en gaat ervan uit dat hiervoor thans geen verplichtingen worden aangegaan. Dit zorgt voor een correctie op de begrote investeringen van 15 miljoen florin. 

De Rijksministerraad heeft op 13 november besloten om voor Aruba voor het jaar 2020 vooralsnog een maximaal financieringstekort van 808 miljoen florin toe te staan. Het CAft is gevraagd een aanvullend advies uit te brengen over de verdere concretisering van het maximaal toegestane financieringstekort van 2020 met betrekking tot de verschillen van de kas-benadering en de baten-lastenbenadering. Uit de vastgestelde BW blijkt dat het financieringstekort op basis van de begroting 1.029 miljoen florin bedraagt. Aruba geeft aan een onderbesteding op de begroting te verwachten van per saldo 75 miljoen florin en dus een financieringstekort van 954 miljoen florin. Het financieringstekort op kasbasis komt volgens Aruba uit op 949 miljoen florin, een beperkt verschil van 5 miljoen florin met het financieringstekort op basis van de batenlastenbenadering. Het CAft adviseert om het voorlopige maximale financieringstekort van 808 miljoen florin bij te stellen met 130 miljoen naar 938 miljoen florin: ,,Dit maximaal toegestane financieringstekort bestaat uit de liquiditeitsbehoefte van 808 miljoen florin, aangevuld met het beginsaldo van de liquiditeiten van 115 miljoen florin en de toename van de schatkistpromessen met 30 miljoen florin.” Daarnaast zijn de investeringen in 2020 door het CAft naar beneden bijgesteld met 15 miljoen florin. Het toegestane tekort ligt hiermee in lijn met het financieringstekort van 949 miljoen florin dat Aruba zelf heeft berekend. Overigens tekent het CAft hierbij aan dat een verdere toename van de schatkistpromessen niet wenselijk is. Het zo kortlopend financieren van het tekort maakt de begroting van Aruba en daarin opgenomen rentelasten nog kwetsbaarder voor renteontwikkelingen en brengt bovendien herfinancieringsrisico’s met zich mee.