Ontslagen personeel nog steeds met lege handen

De uitspraak van de rechter in een ontslagzaak is niet in goede aarde gevallen bij een groep werknemers van Manrique Capriles. Ze deden hun beklag bij Landsbemiddelaar Anselmo Pontilius, maar ook die kan weinig voor hen doen. 

Het gaat niet goed met het bedrijf en daarom werd een deel van het personeel eerder dit jaar ontslagen. Volgens de wettelijke regels, kregen ze cessantia uitgekeerd. Omdat enkele medewerkers vanwege hun leeftijd en de coronasituatie moeilijk weer aan werk zullen kunnen komen, zitten ze straks zonder inkomen. De personen in kwestie stapten naar de rechter, maar die vonniste in het voordeel van het bedrijf. Dat betekent dat de medewerkers per 15 januari zonder werk zitten. Hun ontslag was aangekondigd in april van dit jaar en sindsdien is het salaris gewoon doorbetaald. 

Wat vakbondsvertegenwoordiger Luis Escobar vooral dwars zit is dat de rechter de uitlatingen over de economische situatie van het bedrijf voor zoete koek heeft geslikt. 

Intussen is er de kwestie van de eindejaar bonus. Die wordt normaliter in december betaald, maar de ontslagen werknemers hebben niets gekregen. Volgens de Landsbemiddelaar moeten de werknemers maar eens uitzoeken of ze in hoger beroep kunnen. In principe kan dat niet als de rechter beëindiging van het arbeidscontract heeft gevonnist.