Stichtingen moeten overleggen met personeel

Magali Brito, voorzitter van vakbond SEPPA, heeft het dezer dagen druk met gesprekken over inhoudingen op het salaris. Vooral bij stichtingen die gesubsidieerd worden door de overheid gaan er dingen mis. 

,,Eenzijdig inhouden van de bashi-premie mag domweg niet. De regering betaalt de ambtenaren wel deze premie, maar voor stichtingen gelden andere regels.”

In verband met de financiële steun uit Nederland zijn de subsidies aan allerlei stichtingen aanzienlijk gekort, met wel 12,5 procent. Dat heeft ook gevolgen voor de salarissen. Verschillende stichtingen vinden het daarom een optie om de bashi premie niet te betalen, zodat in elk geval heft grootste deel van het reguliere salaris intact blijft. Brito ziet verschillen in aanpak bij de verschillende stichtingen. Ze vindt dat geen probleem, zolang er goed overleg wordt gevoerd en alles transparant wordt afgehandeld. 

Brito: Stichtingnan no por dicidi unilateral con ta corta 12.6% riba trahado

Brito: Stichtingnan no por dicidi unilateral con ta corta 12.6% riba trahadohttp://24ora.news/3npKUm1

Posted by 24ora on Saturday, January 9, 2021

Brito benadrukt dat het een ding is om in crisistijd offers te vragen, maar dat het een ander ding is als de gevolgen zwart op wit staan en werknemers moeten kiezen tussen verschillende opties, die allemaal pijn doen. ,,Uiteindelijk gaat het om hun portemonnee en niemand is er blij mee. Als een werkgever daar niet goed mee omgaat, kan het leiden tot onvrede en actiebereidheid.” 

In 2017 is het subsidiestelsel veranderd en krijgen stichtingen een bedrag, waar ze al hun kosten mee moeten dekken. Dat betekende dat alle stichtingen contracten hebben moeten afsluiten met hun personeel. ,,Als er nu 12,6 procent moet worden ingeleverd, kan dat niet eenzijdig worden opgelegd. Het moet in overleg”, aldus de vakbondsvrouw.