CCC werkt hard voor ongewenste dieren

Centro di Control di Cacho heeft in een half jaar tijd 218 honden binnengekregen, waarvan 104 dieren(47 procent) zijn afgemaakt. De rest heeft een nieuw thuis gekregen bij het centrum zelf, andere organisaties of bij mensen thuis. Wel is er een nieuwe trend; veel ongewenste huisdieren worden ergens op het eiland aan hun lot overgelaten.

Na bijna een jaar maakt het Centro di Control di Cacho de balans op. Het begon als een ambitieus plan om een einde te maken aan het verschijnsel van zwerfhonden. Het bekende afmaakhok werd gesloten en eigenaren van ongewenste huisdieren konden hun hond of kat sinds 1 juli 2020 in het nieuwe centrum afgeven.

Het idee was dat voor de dieren een nieuw thuis zou worden gevonden en dat door publiekseducatie een einde zou komen aan nieuwe aanwas. Voor honden lukte dat voor ruim de helft van de dieren. Van de aangeboden katten is slechts voor 25 een nieuw thuis gevonden en zijn er meer dan 200 gedood. Ter vergelijking: vroeger liep het aantal huisdieren dat in het afmaakhok terecht kwam wel eens op tot boven de 6000 per jaar.

Dierenarts Irene Croes staat aan het hoofd van het centrum. Ze signaleert dat er veel minder huisdieren worden afgedankt dan vroeger. Eerlijkheidshalve meldt ze dat er veel meer verwaarloosde dieren in de cunucu worden gevonden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de registratieplicht van mensen die een dier aanbieden in het centrum. Vermoedelijk ziet een aantal mensen om die reden af van deze optie en dumpen hun huisdier maar ergens.

Volgens Croes zou het een stuk schelen als mensen hun huisdieren zouden laten steriliseren, waardoor er minder ongewenste jongen worden geboren. De regering is van plan om een speciale eenheid voor de controle op zwerfdieren op te richten. Die krijgt tot taak om alle dieren van de straat te verzamelen en naar het centrum te brengen.