‘Ik heb niets te verbergen’

,,Ik heb geen enkel probleem met huiszoeking. Ik snap ook wel dat ze nu weer langskomen, want het is een verkiezingsjaar.” Statenlid Benny Sevinger (AVP), oud-minister van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu, regeert tamelijk laconiek op de huiszoeking die vanmorgen vroeg in zijn woning werd gehouden.

Het onderzoek houdt verband met de zaak Avestrus, naar onregelmatigheden bij de uitgifte van overheidsterreinen in erfpacht, tijdens de vorige regering. Op 2 oktober 2019 werd ook al eens een huiszoeking verricht bij de politicus.

Sevinger ziet het allemaal als onderdeel van het politieke landschap. ,,De aankondiging van dit onderzoek werd al gedaan tijdens de laatste verkiezingscampagne. Daarna deed de MEP aangifte en haalden ze onderzoekers uit Nederland. Nu zien we hoe het Openbaar Ministerie (OM) onder druk staat van de MEP. Als ze je willen vervolgen, gebeurt dat. Het is gewoon politieke vervolging. Nu slepen ze ook mijn vrienden daarin. Het kan niet zo zijn dat er na twee jaar opeens iets tegen hen is gevonden.”

Sevinger vindt het kwalijk dat het OM wel zijn beleid onderzoekt, maar de minister-president die allerlei contracten rechtstreeks aan het kantoor van haar vader gunt, niets in de weg legt. ,,Ze hebben slechts zeer oppervlakkig gekeken en de conclusie getrokken dat er niets aan de hand was. Er is dus niets mis als de premier haar vader miljoenen toeschuift?” 

Het steekt Sevinger ook dat hij vragen krijgt over hoe hij zijn huis heeft gebouwd. ,,Ik was daar al mee begonnen, nog voordat ik parlementariër werd. Ik heb er viermaal een hypotheek voor afgesloten. Ik doe zelf het meeste werk, in mijn weekenden en heb veel van de meubels zelf gemaakt. Ik heb tegels gekocht in de VS voor een dollar per stuk en dat moet ik nu verantwoorden. Ik heb geen geld achterover gedrukt door de verkoop van terreinen. Ik ben gewoon een hardwerkende man met een familie en twee honden.”