‘Regering met de rug tegen de muur’, zegt Richard Arends

Parlementariër Richard Arends (AVP) is van mening dat de regering afspraken heeft gemaakt met Nederland, maar geen plannen om die na te komen. ,,Daarom zitten we nu in de situatie dat de AZV vijf miljoen florin per maand moet bezuinigen. Er is geen overleg geweest met de sector, er is geen gestructureerd plan.”

In een analyse van de huidige situatie zegt Arends dat de regering in 2018 een protocol heeft ondertekend met Nederland, dat gepaard ging met een Financieel-economisch Memorandum (FEM), een plan om de medische kosten te verlagen en een Beleidsplan Vermindering Personeel (BVP). ,,Er is haastwerk geleverd, er zijn geen studies gedaan en er is met niemand overlegd. Nu houdt Nederland de Arubaanse regering aan de afspraken en komen de gebreken boven tafel.”

Uit de rapporten van het CAft blijkt de regering nauwelijks gewerkt te hebben aan het verminderen van het personeel. ,,Het CAft benadrukt dat de korting op de salarissen vanwege corona, de regering niet vrijpleit van de plicht om het aantal personeelsleden in dienst van de overheid te verminderen. De regering heeft al deze afspraken zelf gemaakt en houdt zich er nu niet aan”, aldus Arends.

Ten aanzien van de korting op de AZV stelt Arends dat PWC de opdracht heeft gekregen om een rapport te schrijven over mogelijke kortingen. ,,Daarbij is niet gesproken met de mensen die in de zorg werken. Er is simpelweg gezegd: vijf procent korten, zonder dialoog, zonder integraal beleidsplan, zonder studies. De bevolking krijgt nu de rekening gepresenteerd van dit type beleid.” Hij vindt het ongelofelijk dat terwijl de kosten van de gezondheidszorg over de hele wereld alsmaar stijgen, op Aruba vanachter een bureau wordt bepaald dat het wel met vijf miljoen per maand minder kan. ,,Wij horen van de mensen uit de zorg dat er mogelijkheden zijn voor bezuinigingen, die niet ten koste van de kwaliteit van de zorg gaan, maar de regering heeft geen belangstelling voor dialoog.”