Afspraken over landspakket krijgen vorm

Met de handtekeningen van onder andere minister-president Evelyn Wever- Croes en staatssecretaris Raymond Knops, is vanmorgen een nieuwe stap gezet in de samenwerking tissen Nederland en Aruba om het eiland uit de crisis te krijgen.

Het gaat om de uitvoeringsagenda die is overeengekomen om stappen te gaan ontwikkelen op de gebieden versterking van de rechtsstaat, zoals justitie en grensbewaking. Ook wordt het belastingstelsel herzien en wordt de kwaliteit van het onderwijs verbeterd. Een belangrijk thema voor de korte termijn is de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren en trendvolgers.

Een speciale commissie houdt zich bezig met de stappen die op de verschillende departementen moeten worden gezet om veranderingen te bewerkstelligen. ,,Het gaat om een dynamisch agenda, die indien nodig wordt aangepast. We moeten realistisch zijn. Belangrijk is dat we steeds overeenstemming bereiken over hoe Aruba naar de volgende stap kan toewerken, met steun van Nederland. Iedere minister zal zich de komende dagen uitspreken over wat de agenda voor zijn ministerie betekent,” aldus
Wever-Croes.

Ze zei over de kostenverlaging binnen het overheidsapparaat dat er vergelijkende studies gedaan zijn naar de arbeidsvoorwaarden op de verschillende eilanden en dat daar naar gekeken moet worden.