Werkgevers in private sector eisen actie

De werkgevers in de private sector, vertegenwoordigd door AHATA, ATIA en de Kamer van Koophandel (KvK), hebben een brandbrief gestuurd naar de Ministerraad. Ze vinden het de hoogste tijd voor een plan van aanpak om uit de crisis te komen.

Uit projecties blijkt dat het herstel van het toerisme voorlopig tegenvalt. Daardoor lopen veel bedrijven tegen de grenzen van hun financiële reserves aan. Het bedrijfsleven is het wachten moe en eist dat de regering met concrete plannen komt.

In hun brief schrijven Tisa LaSorte van AHATA, Omar Tromp van KVK en Frank Snijders van ATIA dat corona enorme impact heeft op de economie, vooral nu reizigers uit de Verenigde Staten een negatieve coronatest moeten overleggen om hun land weer binnen te komen. Ze zien het toerisme voorlopig niet herstellen. ,,Vorig jaar hebben veel bedrijven het hoofd boven water kunnen houden dankzij de salarissubsidie en het interen op reserves, maar de reserves zijn nu op.”

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [167.00 B]

De private sector snakt naar mogelijkheden voor herstructurering en innovatie. In het Masterplan van de regering is dat opgenomen en de ondernemers snakken ernaar aan het werk te gaan. Diezelfde urgentie zien ze niet bij de regering. Ook missen ze de transparantie in het beleidsproces.

De ondernemers hebben er begrip voor dat de invoering van COHO en allerlei wetten tijd kost, maar stellen dat het bedrijfsleven niet met de armen over elkaar op de regering kan gaan zitten wachten.

Tromp: ,,Wij als werkgevers hopen dat de ambtenaren begrijpen dat hun verantwoordelijkheid vooral bij de gemeenschap ligt. Daar zijn moeilijke hervormingen voor nodig. Als de overheid randvoorwaarden neerzet, komen wij binnen dat kader wel met plannen. Er moet de mogelijkheid komen om flexibeler met arbeidskrachten om te gaan. Dat kost natuurlijk banen, maar anders vallen talloze bedrijven om en dat kost veel meer werkgelegenheid.”