Onderwijs wil duidelijkheid

Volgens de voorzitter van onderwijsvakbond SIMAR, Josephine Albertus, gaat de actie van de docenten van Colegio EPI om meer dan alleen de betaling van overwerk. Volgens haar staan de leerkrachten onder grote druk, onder meer door verouderd materiaal, en moet de minester van Onderwijs, die spreekt van innovatie, daar meer aandacht aan besteden.

Dit jaar is het aantal praktijkuren op de school voor middelbaar beroepsonderwijs verminderd. Volgens Albertus is dat funest voor de leerlingen, omdat de kwaliteit van het onderwijs verslechtert. ,,Alles bij elkaar is reen geweest voor de docenten om nu te zeggen: het is genoeg.”

SIMAR staat op het standpunt dat overwerk betaald moet worden. ,,In eerste instantie zei de minister dat er bewijs geleverd moest worden van het overwerk. Nu zegt hij dat er een maximaal aantal overwerkuren vergoed wordt. Dat kan dus niet. Voor gewerkte uren moet betaald worden.”

Een andere kwestie is het werk tijdens de examenperiode. Voor het extra werk krijgen de leerkrachten een vergoeding, maar die wordt met ingang van dit schooljaar verlaagd. Dat hebben de docenten nu pas gehoord. ,,Onacceptabel”, volgens Albertus. ,,De minister weet heel goed dat hij van tevoren met ons moet zitten als hij veranderingen wil in de voorwaarden. Hij kan niet zomaar halverwege het jaar vergoedingen verlagen voor werk dat al gedaan is.”