Protest van schoonmaaksters scholen

De vrouwen die scholen schoonmaken die vallen onder het Katholieke schoolbestuur Skoa, hebben zich vanmorgen bij het bestuurskantoor gemeld. Ze willen duidelijkheid over hun rechtspositie.

Er is al geruime tijd onvrede over de positie van het schoonmaakpersoneel. Verschillende achtereenvolgende bewindslieden hebben veranderingen aangebracht in de organisatie van het schoonmaakwerk op scholen en nu is voor de meeste betrokkenen onduidelijk wat de rechtspositie van de schoonmakers is en wie de kosten betaalt.

Uit kostenoverwegingen werd in het verleden besloten om de schoonmaak uit te besteden aan de private sector. De meeste werksters hadden helemaal geen zin om over te stappen naar een bedrijf, omdat hun salaris dan een stuk minder zou zijn. Voor de zittende werksters werd geregeld dat ze in dienst van de overheid zouden blijven.

Intussen werd ook gesleuteld aan de subsidieregeling. Scholen kregen niet langer salarissubsidie en exploitatiesubsidie, maar een lumpsum, waarvan ze alle kosten moesten betalen. Volgens Onderwijsminister Armando ‘Rudy’ Lampe heeft de vorige minister van Onderwijs fouten gemaakt door de schoolbesturen te compenseren voor toeslagen op het salaris van werksters. Hij is niet van plan op die voet door te gaan en heeft het onterecht betaalde geld teruggevorderd.

Als gevolg daarvan kregen de werksters begin dit jaar geen ‘bashi-premie’ uitgekeerd. Dat leidde in januari tot protesten. Omdat er sindsdien geen serieus gesprek heeft plaatsgevonden met de overheid over de kwestie, gingen de werksters vandaag weer naar het bestuurskantoor. Ze zijn de valse

beloftes van politici in verkiezingstijd zat en willen duidelijkheid over hun rechten.