‘Regering voorkomt chaos’

38

,,De regering heeft goed werk geleverd door chaos te voorkomen.” Dat stelt minister van Economische Zaken, Financiën en Cultuur, Xiomara Maduro in een reactie op de ontwikkelingen van de afgelopen dagen, waarbij steeds meer mensen met een overheidssalaris zich verzetten tegen de solidariteitsheffing van 12,6 procent.

,,Het is goed om even stil te staan bij de realiteit en te bedenken wat de crisis betekent voor ons land en hoe gezegend Aruba is. Veel mensen vergeten dat het gaat om een wereldwijde crisis, met enorme gevolgen voor Aruba. Onze economie is afhankelijk van het toerisme. Standard and Poor’s heeft ons land op de eerste plaats staan in de lijst landen die het meest geraakt worden door de gevolgen van de coronapandemie. Nu zien we dat onze economie vorig jaar gekrompen is met 32,7 procent, gelukkig minder dan de 44,4 procent die werd voorspeld. Dat is te danken aan de steunmaatregelen. We kunnen Aruba niet zomaar vergelijken met andere landen. Het effect van de crisis is voor elk land anders. De regering heeft de beslissing genomen om te voorkomen dat Aruba in een situatie zou komen van nog nooit vertoonde chaos.

De situatie is dat zestig procent van de werknemers afhankelijk is van de een of andere steunmaatregel. Als wij niet akkoord waren gegaan met de voorwaarden die Nederland stelt, zou daar geen geld voor zijn geweest. Daar moeten we misschien iets vaker aan denken.”