Watertank wordt geconserveerd

Na de renovatie van de kalkoven in de Ranchostraat is het nu de beurt aan de watertank in dezelfde straat. Stichting Monumentenfonds Aruba (SMFA) is bezig met de voorbereidingen om het monument tegen verder verval te beschermen.

De watertank is een voorbeeld van industrieel erfgoed. De ronde, uit twee ringen met een omtrek van ruim 23 meter bestaande, tank werd in 1905 gebouwd in opdracht van Cornelis Hendrik Eman. Burgers uit de buurt konden bij hem water voor huishoudelijk gebruik kopen. Na de dood van Eman in 1914 raakte de tank in onbruik.

Het monument verkeert in deplorabele staat en SMFA wil dat de tank bewaard blijft in de huidige staat. De bedoeling is met preventieve maatregelen verdere achteruitgang te voorkomen. Daarmee duidt SMFA een duidelijk verschil aan met het restaureren van gebouwen. Daarbij staat meestal het terugbrengen in de oorspronkelijke staat centraal, waarbij diepgaand onderzoek wordt verricht. De keuze van SMFA voor een andere strategie bij de watertank heeft te maken met het feit dat er geen foto’s van de tank in originele staat bekend zijn. Wie die toch heeft, wordt verzocht dit te laten weten via email: [email protected].

Een deskundige van Limeworks uit de Verenigde Staten heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan naar het materiaal dat gebruikt is om de watertank te bouwen. Op basis van die gegevens wordt een conservatieplan gemaakt. Het conserveren van een monument is op Aruba nog niet eerder gedaan.