Ursell Arends (RAIZ): Liefde kent geen kleur, geslacht of religie

Op woensdag 8 mei zal het Parlement van Aruba het Wetsvoorstel voor het Homohuwelijk bespreken. In een verklaring vergeleek de leider van RAIZ, Ursell Arends, dit met een kruispunt in het leven.

Hij vervolgde dit door te zeggen dat er momenten zijn in het leven waarop we een tweesprong tegenkomen, waar de beslissingen die we nemen onze richting en toekomst zullen bepalen. Als land, als samenleving, hebben we een cruciaal punt bereikt dat onze samenleving zal definiëren.

De strijd voor het recht van homoseksuele stellen om te trouwen gaat niet alleen over het legaliseren van een relatie; het gaat over het erkennen van de rechten en waarde van elk individu, als mens.

Voor RAIZ is deze strijd niet alleen een strijd voor het aannemen van een wet, het is een strijd gebaseerd op het engagement verankerd in onze Statuten, voor harmonie.

Voor RAIZ draait dit onderwerp om de principes waar we voor staan: de creatie en het bestaan van harmonie in onze samenleving. Een Aruba in harmonie is een Aruba waar eenheid, solidariteit, respect en empathie heersen, en waar iedereen met een zuiver hart hun waarde kan voelen en een plaats op ons eiland heeft.

RAIZ heeft het zaad geplant, en de vruchtbare grond zijn onze principes van gelijkheid, respect, inclusie, en de vrucht van onze oogst is harmonie. Deze wet zal bijdragen aan het versterken van onze gemeenschap waar geen discriminatie of verschil is voor degenen die homoliefde ervaren.

Wanneer we homoseksuele stellen het recht ontzeggen om te trouwen, ontzeggen we hen het fundamentele mensenrecht op geluk en welzijn. We sturen de boodschap dat hun liefde op de een of andere manier minder geldig en minder waardevol is. We erkennen hun vrijheid om hun eigen leven te kiezen, en toch leggen we hun beperkingen op.

We zijn opgegroeid in een Aruba dat trots is op zijn gastvrijheid. Een Aruba die trots kan zeggen dat er op ons kleine eiland ruimte is voor meer dan 90 andere nationaliteiten, evenals verschillende religies die ondanks onze verschillen in harmonie samenleven. Ongeacht waar je vandaan komt, je huidskleur, je overtuigingen of religie, Aruba heeft ook een plek voor jou. Hoe trotser zullen we zijn wanneer we kunnen zeggen dat in Aruba niemand gediscrimineerd wordt op basis van wie ze van houden. Zou niet iedereen hetzelfde recht moeten hebben om in harmonie met elkaar te leven?

De beslissing op 8 mei ligt nog steeds in handen van het Parlement van Aruba. De beslissing om te erkennen dat elke mens op Aruba het fundamentele recht heeft om vrij zijn liefde voor elkaar uit te drukken.

Bij deze kruispunt kunnen we ervoor kiezen om aan de juiste kant van geschiedenis te staan, de kant die liefde boven vooroordeel stelt, gelijkheid boven discriminatie. We kunnen kiezen voor harmonie, respect en vrede.

Woensdag 8 mei is het moment voor ons om de hele wereld te laten zien dat in Aruba liefde geen geslacht kent.