Maandenlange celstraf geëist tegen Richie Danies

Het Openbaar Ministerie heeft 170 dagen gevangenisstraf geëist tegen Richie Danies voor zijn acties. Daar bovenop zou de men nog honderd dagen moeten zitten wegens overtreding van de avondklok.
Doodsbedreigingen, opruiing, vernieling en overtreding van de avondklok. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Richi Danies zich hieraan geregeld schuldig gemaakt. Uit onderzoek naar zijn persoonlijkheid is vast komen te staan dat Danies lijdt aan een psychiatrische stoornis en paranoia is. Daarvoor zou hij begeleiding moeten krijgen van de Reclassering en een psychiater.


Vrijdag diende de strafzaak tegen de notoire protestdemonstrant. Danies strijdt al jaren tegen de in zijn ogen lakse houding van de autoriteiten tegen seksueel misbruik van kinderen. Daarbij overtreedt hij geregeld de wet.
Het OM heeft alle vergrijpen op een rijtje gezet. Hij heeft zijn moeder met de dood bedreigd en ook een agent laten weten dat hij hem zou vermoorden. In 2015 en 2016 heeft Danies op muren en straatmeubilair leuzen geklad om aandacht te vragen voor zijn strijd tegen pedofielen. In augustus en september 2020 is de man meermalen opgepakt wegens overtreding van de avondklok. Daarnaast werden hem nog enkele kleinere vergrijpen ten laste gelegd, zoals belediging van een ambtenaar in functie en verzet tegen arrestatie.
Danies vindt dat hij niemand bedreigd heeft. Zijn moeder denkt daar anders over en vroeg via haar advocaat om een gebiedsverbod. De officier van Justitie was het daarmee eens en zette het verzoek om in een formele eis.
De uitspraak is op 26 maart.