Update Landspakket en uitvoeringsagenda

Minister-president Evelyn Wever-Croes, heeft onlangs een briefing gegeven over de overeenkomst tussen Aruba en Nederland. De regering van Aruba heeft ingestemd met de uitvoeringsagenda die aangeeft hoe en wanneer elk van de voorwaarden in het Landspakket aan de orde zal komen. De voorwaarden in het Landspakket worden door de overheid zeer serieus genomen, om risico’s als het niet krijgen van financiële steun uit Nederland te vermijden.

De huidige relatie tussen Aruba en Nederland is positief en de regering wil dat zo houden. De regering van Aruba heeft het eerste kwartaal van de uitvoeringsagenda al klaar en zal zeer binnenkort beginnen met het tweede kwartaal, terwijl ze werkt aan de veranderingen die nodig zijn. Per 1 maart 2021 waren veel onderwerpen uit het Landspakket aan de orde. Een van de onderwerpen was het financieel beheer. Er is nogal wat wetgeving nodig om de financiële organisaties te versterken, zoals de Directie Financiën,
Algemene Rekenkamer en de Centrale Accountantsdienst.

De premier heeft ook gesproken over de kosten en efficiëntie van de publieke sector waarvoor Aruba een onderzoek moet doen. Tot nu toe is alleen gesproken over het proces, dus hoe het onderzoek moet worden gedaan. Het onderzoek heeft betrekking op de primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden van degenen die voor de overheid werken.

Tijdens de persbriefing werd ook het onderwerp belastingen aangekaart. Er is een actieplan dat laat zien hoe de regering de fiscale hervorming zal uitvoeren en met een nalevingsprogramma zal komen en hoe ze van plan zijn meer mensen te stimuleren om aan hun fiscale verplichtingen te voldoen. Er zijn ook onderhandelingen gaande inzake een verdrag tussen Aruba en Nederland over Base Erosion and Profit Shifting (BEPS).

Voor de financiële sector moeten er wetten worden gemaakt in verband met de evaluatie door de CFATF, wetten die Aruba moet hebben om de financiering van terrorisme en het witwassen van geld te bestrijden.