Ling Wong (RAIZ): Coruptie op Aruba

De Centrale Bank van Aruba heeft verschillende enquetes gehouden over bovengestelde vraag. Het resultaat van de laatste was dat 75% van de respondenten op deze vraag bevestigend antwoordden.

In april 2019 werd er een Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Europese Commissie georganiseerd. Een rapport met de titel “Fighting nepotism within local and regional authorities” werd gepresenteerd. Nepotisme is de praktijk van politici om familie en vrienden te bevoordelen alleen om het feit dat zij familie of vrienden zijn. De aanbevelingen in dit rapport kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat op een bepaald moment Aruba drie Hoofdcommissarissen van Politie tegelijkertijd op haar payroll/begroting heeft.

Nepotisme en bevoordeling kan de effectiviteit en doeltreffendheid van het openbaar bestuur belemmeren. Het verlaagt het publiek vertrouwen en beschadigt de perceptie dat de overheid het belang van hun kiezers dienen. Wij zien deze eigenschappen op Aruba. Ze zijn deel geworden van het leven op alle niveaus op Aruba. A way of life!

In dit artikel wordt alleen enkele aanbevelingen behandeld. Het hele rapport is down te loaden van het internet.

Enkele opmerkingen in het rapport zijn de volgende.

  • Voor het effectief functioneren van de overheid moet zij personeel hebben die heel gemotiveerd en competent zijn. Benoeming en promotie op basis van verdienste is een voorwaarde om onpartijdigheid en kwaliteit van de openbare dienstverlening te verzekeren. Op hetzelfde moment wordt de macht om personeel te benoemen en ontslaan gezien als een belangrijke risicobron voor corruptie.
  • Kleine overheden zijn bijzonder gevoelig voor nepotisme en andere soorten van bevoordeling door hun kleinschaligheid, hun autonomie en de nabijheid van hun burgers. Dit laatste geldt allemaal voor Aruba. Hierdoor zijn deze praktijken zeer zichtbaar en beschadigen het vertrouwen van het volk. Dit laatste is cruciaal voor een goed functioneren van de overheid.
  • Nepotisme kan capabele, gemotiveerde en competente kandidaten ontmoedigen om te solliciteren naar bepaalde functies. Personeel zonder kwalificaties worden dan benoemd, hetgeen schade aanbrengt aan het goed functioneren van de overheid. Persoonlijke belangen krijgen voorrang op het algemeen belang.
  • Het benoemingsproces dient transparant te zijn en uitgevoerd te worden volgens regels en ethische principes. Onaanvaardbare invloed door bestuurders in een selectieprocedure waar belangenverstrengeling bestaat dient voorkomen te worden.
  • Er moeten wetten ingevoerd worden die voldoende waarborgen bevatten om het risico van nepotisme beperken. En ook om verdachte nepotisme-gevallen te bestrijden en aan te pakken.
  • Instellingen voor het monitoren van de toepassing en efectiviteit van de wetten op nepotisme moeten in het leven geroepen worden. Hiervoor moeten de betrokken ambtenaren professionele training ontvangen.

In Nederland hebben de gemeenten van Hellevoetsluis en Amsterdam hun integriteitsbeleid ingevoerd en respectievelijk een integriteitsfunctionaris en een Integriteitsbureau ingesteld om de organisatorische integriteit en ethische cultuur te handhaven en bevorderen.

Enige tips die gegeven worden in het rapport zijn:

  • Voer een benoemings- en selectiebeleid in die duidelijk en allesomvattend is.
  • Voer een traditie in dat elke overheidsfunctionaris, betrokken bij een selectie en benoeming een verklaring moet tekenen dat zij geen relatie of belangenverstrengeling heeft met de sollicitant.
  • Neem een onafhankelijke instelling in de arm om de aspecten van ethiek en risico te controleren.

Een bekend gezegde, dat toepasselijk is op de resultaten van de enquetes van de Centrale Bank van Aruba luidt:

“Een grote meerderheid kan het eenmaal verkeerd hebben, maar zij kan het niet altijd verkeerd hebben.”

Volgens Albert Einstein moeten wij ons deel doen om Aruba een minder risicovolle plaats te maken en niet blijven kijken zonder een hand uit te steken.

Aan allen die in de enquetes hebben gezegd dat er corruptie op Aruba bestaat, laten wij nu actie ondernemen en niet blijven kijken zonder iets te doen. Laten wij ons deel doen! Let’s do it!

Samen zullen wij het klaarspelen!